Sunday, Mar. 29, 2020

Zoran Vakula komentirao sezonsku prognozu za ljeto i jesen

Autor:

|

01.06.2016

|

Kategorije:

Zoran Vakula komentirao sezonsku prognozu za ljeto i jesen

Naslovna fotografija: Davor Strenja

Za razliku od prognoza cijeloga proljeća, razdoblja ožujak-svibanj, koje su se ostvarile i po srednjoj sezonskoj temperaturi zraka i po ukupnoj količini oborine, one za svibanj nisu sasvim opravdale očekivanja. Hoće li se slično dogoditi i s prognozama za ljeto i njegove pojedine mjesece? O tome, kao i o agrometeorološkoj prognozi, najnovijim  prognozama za nautičare, te posebice o obalnim upozorenjima piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Svibanj – “normalan”?

Premda će prema službenim ocjenama klimatologa DHMZ-a, koje će se objaviti sljedećih dana, kada završe analize svih podataka, svibanj u većini Hrvatske vjerojatno dobiti ocjenu „normalan“ zbog srednje mjesečne temperature zraka u usporedbi s onom iz razdoblja 1961-1990., i premda smo ponegdje imali i vruće dane, sa svibnjem će vjerojatno malo tko biti sasvim zadovoljan. Osim što je srednja mjesečna temperatura zraka u većini Hrvatske bila niža od prosječne iz novijeg klimatološkog razdoblja, od 1981. do 2010. godine, u Kninu, primjerice, čak i od ranijeg – hladnijeg razdoblja, i oborina je ponegdje bilo više nego je uobičajeno, osobito na gospićkom području, te zadarskome i dubrovačkome.

Proljeće

To je pridonijelo i kišovitijem cijelom proljeću u tim dijelovima Hrvatske, dočim je u većini drugih područja ono bilo „normalno“ prema ukupnoj sezonskoj količini oborine, u Rijeci čak i „sušno“. Prema srednjoj sezonskoj temperaturi pak, manje zbog svibnja, a zamjetno više zbog ožujka i napose travnja ovogodišnje će proljeće u većini Hrvatske zaslužiti klimatološku ocjenu „toplo“ i „vrlo toplo“ u usporedbi sa starijom klimatologijom, a u Dubrovniku, primjerice, „vrlo toplo“ čak i u odnosu na noviju klimatologiju. Slaba je to utjeha poljoprivrednicima i posebice voćarima, kojima je mraz, iako najavljen i tjedan dana unaprijed – prouzročio veliku štetu.

Siječanj-svibanj

I srednja temperatura zraka prvih pet mjeseci ove godine u većini je Hrvatske visoka kao rijetko kada u povijesti mjerenja. Na postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru viša je bila samo 2007., 2014. i 2001. godine, slično i na splitskome Marjanu, osim što je ondje na 3. mjestu prvi dio 2002. godine. U Rijeci je ovo 5. najtoplije razdoblje siječanj-svibanj od početaka mjerenja 1948. godine, na Zavižanu 6. najtoplije, a na zagrebačkome Griču, gdje podaci za prve mjesece godine postoje od 1862. – 11. najtoplije.

Lipanj – studeni.

Topline neće nedostajati ni sljedećih dana, tjedana i mjeseci. Štoviše, i najnovije dugoročne prognoze stručnjaka DHMZ-a potvrđuju one starije – vrlo je velika vjerojatnost iznadprosječne srednje temperature zraka i cijeloga ljeta, razdoblja lipanj-kolovoz, i svakog od pojedinih mjeseci. No, već prognoza za jesen, razdoblje rujan-studeni, upućuje na značajno manje odstupanje od prosječne sezonske temperature zraka. Koliko će i kada pritom biti vrućih dana, i posebice toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje, trenutačno je odviše rano prognozirati. Do kraja ovoga tjedna vrućine neće biti, ali već u sljedećem bi se tjednu ponegdje mogao dogoditi vrući dan, onaj s najvišom temperaturom 30 °C i višom. Pritom će i dalje biti povremene kiše, često u obliku pljuskova, koje će ponegdje pratiti i grmljavina, osobito u ovome tjednu.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić