Friday, Aug. 7, 2020

Accuweather objavio sezonsku prognozu za zimu: Ledeni istok Europe, topao sjeverozapad i snježne planine Balkana

Autor:

|

05.11.2014

|

Kategorije:

Accuweather objavio sezonsku prognozu za zimu: Ledeni istok Europe, topao sjeverozapad i snježne planine Balkana

Američki meteorološki portal Accuweather u srijedu je objavio sezonsku prognozu za zimu. Prognozu je potpisao meteorolog Eric Leister.

Nakon tople zime 2013/2014. u većem dijelu Europe, Accuweather predviđa nešto sasvim drugačije u nadolazećoj.

Gledajući zimu u cjelini postojana anticiklona bi se zadržavala nad Skandinavijom većinu vremena. Zbog toga bi dio sjeverna i istočna Europa imali česte prodore hladnog kontinentalnog zraka, a u Sredozemlju ne bi nedostajalo snažnih ciklona, osobito u drugom dijelu zime.

Česti prodori vrlo hladne kontinentalne zračne masa s područja Sibira prema zapadu rezultirali bi nižim temperaturama od prosjeka za područje Poljske, baltičkih zemalja, Ukrajine, Bjelorusije i Rusije. Ovi hladni prodori povremeno bi dopirali prema jugu sve do Balkanskog poluotoka što bi, u kombinaciji sa sredozemnim ciklonama, donijelo snježniju zimu od prosjeka.

Više snijega od prosjeka također se očekuje od istoka Poljske do zapada Rusije i Ukrajine. Na tom području očekuje se višemjesečno zadržavanje snijega na tlu, što će samo učvrstiti ocjenu znatno hladnijeg vremena od prosjeka.

Povremeni prodori hladne zračne mase s istoka povremeno će stizati i do područja Njemačke tijekom zime, no dulja razdoblja hladnog vremena tamo se ne očekuju. Za taj dio Europe očekuju se temperature zraka blizu višegodišnjeg prosjeka ili blago ispod.

Još jedno područje u Europi za koje Accuweather predviđa više snijega od prosjeka je alpsko. Mnogo snijega ove zime se očekuje u Alpama, osobito austrijskim i švicarskim. Meteorolog Tyler Roys predviđa sjajnu snježnu sezonu u Alpama, osobito kada se usporedi s prošlom.

Prve značajne snježne oborine već su pale u Alpama. Česte ciklone u Sredozemlju, u kombinaciji s hladnim kontinentalnim zrakom, uzrokovat će obilne snježne oborine u planinama Iberskog poluotoka, Alpa i Balkanskog poluotoka.

Vrlo snažne oluje, kakve su zapadnu i sjevernu Europu često pogađale prošle zime, u nadolazećoj zimi ne bi trebale biti tako jake i učestale. Za područje Irske, Velike Britanije i Francuske u početku su moguća povremena razdoblja hladnijeg vremena, no u drugom dijelu zime očekivano jugozapadno visinsko strujanje donijelo više temperature zraka od prosjeka za taj dio Europe. Nakon rekordne kišne prošle zime u Britaniji, u ovoj se za taj dio Europe predviđa manjak oborina.

Bez obzira što se za područje cijele južne Europe, što uključuje i Hrvatsku, očekuje više oborina od prosjeka, očekuju se temperature zraka blizu višegodišnjeg prosjeka.

Meteorolog Accuweathera Alan Preppert kaže da bi kišna zima u Španjolskoj u konačnici mogla rezultirati boljim urodom maslina, što će dovesti do pada cijena maslinovog ulja koje su ove godine najviše zadnjih nekoliko desetljeća. Isti meteorolog ističe da bi Italija i jugoistočna Europa mogle i dalje imati problema s poplavama, što nije nikako dobra vijest s obzirom na ekstremno kišnu 2014. godinu, u kojoj je ponegdje palo dvostruko više oborina od godišnjeg prosjeka.

Poplave koje su u svibnju ove godine pogodile Hrvatsku, BiH, Srbiju, Rumunjsku i Slovačku odnosile su i ljudske živote, a upravo bi dijelovi ovoga područja Europe u nadolazećoj zimi mogli imati nastavak natprosječnog oborinskog razdoblja s obilnim snijegom u planinama.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić