Sunday, Apr. 14, 2024

Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

Autor:

|

01.09.2019

|

Kategorije:

Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

Prije gotovo točno 84 godine, 2. rujna 1935. godine, najjužnije obale Floride je pogodio snažan uragan.  Tada uragani još nisu imali imena, ali je taj uragan ušao u povijest kao „Veliki uragan na Praznik rada“.   U SAD-u se Praznik rada (Labour Day) obilježava prvog ponedjeljka u mjesecu rujnu. U trenutku ulaska na obale Floride  stalna brzina  vjetra oko centra uragana je iznosila 295 km/h, uz tlak zraka od 892 mbara. U SAD-u je taj uragan, uz veliku štetu uzeo 423 života.  I po brzini vjetra i po tlaku zraka u trenutku ulaska na kopno taj je uragan postao najjači uragan na Atlantiku u znanoj povijesti tj. od 1851. godine.

Tako je bilo sve do danas. Sredinom dana po lokalnom vremenu uragan Dorian je pogodio Bahame, točnije otok Abaco.  Stalna brzina vjetrova je, prema izvješću američkog Državnog centra za uragane iznosila 295 km/h. Time je, uz spomenuti uragan iz 1935. godine, Dorian postao, po kriteriju brzine vjetrova pri ulasku na kopno, najjači uragan na Atlantiku u znanoj povijesti. Tlak u središtu uragana je u tom trenutku iznosio 911 mbara. Prema kriteriju tlaka pri ulasku na kopno Dorian je šesti najjači uragan u povijesti na Atlantiku.  Prema kriteriju najnižeg tlaka, Dorian je zasad jedanaesti najjači uragan na Atlantiku. Rekord drži uragan Wilma iz 2005. godine s tlakom od 882 mbara.

Uz Doriana i uragan iz 1935. godine, samo su još dva uragana na Atlantiku dosegnula brzinu vjetra od 295 km/h.  Bili su to uragan Gilbert (1988.) i Wilma (2005.) Najjača brzina vjetra od 305 km/h  je izmjerena u uraganu Allen 1980. godine. Međutim Allen tom snagom nije pogodio kopno.

Prije nego je pogodio Bahame, Dorian je u prošao period tzv. rapidne intenzifikacije.  U 8 sati je od uragana na gornjoj granici četvrte kategorije (vjetrovi stalne brzine od 251 km/h) ojačao do uragana pete kategorije s vjetrovima od 295 km/h. Tlak zraka se snizi od 934 mbara na 911 mbara.

Prve vijesti s otoka Abaco potvrđuju veliku štetu koje je uragan nanio. Dok ovo pišemo, uragan se bez gubitka snage sporo kreće preko otoka Abaco brzinom od samo 11 km/h, a tlak se snizio na 910 mbara.  Bahame u znanoj povijesti još nikad nije pogodio ovako snažan uragan.

Dorian će se početkom sljedećeg tjedna sporo gibati prema Floridi, i dalje kao snažan uragan pete ili četvrte kategorije jakosti.

Oko utorka uragan bi trebao skrenuti prema sjeveru, a tada bi bio vrlo blizu obale Floride.  Ukoliko se ostvari taj scenarij onda bi se Dorian sporo pomicao uz jugoistočnu obalu SAD-a. prema sjeveru. Postoji i mogućnost da uragan direktno i pogodi obalu Floride pa tek onda krene prema sjeveru.  Samo mali pomak u putanji

U dijelovima Floride je već izdana naredba o obveznoj evakuaciji.  Američki centar za uragane od nedjelje popodne, umjesto svaka tri sata, nove podatke o kretanju uragana objavljuje svaki puni sat.

Satelitske snimke uragana Dorian u trenutku ulaska centra uragana na otok Abaco na Bahamima,1.9.2019.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Velika Britanija:  Izmjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja   38.7 °C

O Autoru

Ned