Wednesday, Nov. 29, 2023

Velika Britanija: Izmjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja 38.7 °C

Autor:

|

31.07.2019

|

Kategorije:

Velika Britanija:  Izmjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja   38.7 °C

Britanski meteorološki zavod Met Office  u ponedjeljak je službeno potvrdio novi apsolutni temperaturni rekord za Veliku Britaniju. U botaničkom vrtu Sveučilišta u Cambridgeu u četvrtak 25. srpnja izmjerena je temperatura od 38.7°C.  Službena provjera mjerenja je potvrdila njegovu ispravnost. Tako je novi temperaturni rekord za Veliku Britaniju za 0.2°C veći od starog rekorda. U kolovozu 2003. je u mjestu Faversham, u pokrajini Kent izmjereno 38.5°C.

Meteorološka postaja Sveučilišta u Cambridegeu objavljuje podatke svaka 24 sata, tako da je tek u petak 26. srpnja objavljen, tada još neslužbeni podatak o temperaturi od 38.7°C. Met Office naglašava  i da postoje  meteorološke postaje koje podatke objavljuju na mjesečnoj bazi, tako da je moguće da je tog vrlo vrućeg četvrtka izmjerena i viša temperatura od 38.5°C.

Time se Velika Britanija pridružila Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj i Luxembourgu, gdje su također prošlog četvrtka izmjerene nove rekordno visoke temperature u povijesti mjerenja.

Met Office  navodi da istraživanja pokazuju da će toplinski valovi, kao ekstremni meteorološki događaji, u budućnost vjerojatno biti  još intenzivniji. Povijesni podaci pokazuju da u Velikoj Britaniji, za vrijeme ljetnih toplinskih valova temperature porastu malo iznad 30°C, a za vrijeme ekstremnih događaja dosežu vrijednosti oko 35°C. Međutim, od sredine 20. stoljeća prisutan je trend zagrijavanja tako da je u aktualnoj dekadi prosječna  najviša  temperatura  u godini za 0.8°C veća od prosjeka  (u usporedbi s periodom 1961.-1990).  Klimatske promjene su povećale učestalost i intenzitet toplinskih valova u Europi. Porasla je i vjerojatnost da se i na teritoriju Velike Britanije, prvi puta u znanoj povijesti dogodi temperatura od 40.0°C ili viša. To se prošlog četvrtka dogodilo u Belgiji i Nizozemskoj.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned