Sunday, Apr. 14, 2024

Uragan Dorian devastirao sjever Bahama

Autor:

|

03.09.2019

|

Kategorije:

Uragan Dorian devastirao sjever Bahama

Uragan Dorian se tijekom utorka konačno počeo udaljavati od  Bahama, ostavljajući iza sebe devastirane otoke Abaco i Grand Bahama. Potvrđena je smrt petero osoba, ali se strahuje da to nije konačan broj.   Snimke s tih otoka pokazuju da je šteta katastrofalna.

Uragan Dorian je u nedjelju 1. rujna u 12:40 sati (lokalno vrijeme) snagom kategorije 5 s stalnim vjetrovima brzine 295 km/h direktno pogodio Abaco otok na sjeveru Bahama.  S takvom brzinom vjetra samo je još jedan atlantski uragan u znanoj povijesti pogodio kopno. Bio je to uragan koji je na američki Praznik rada 1935. godine pogodio krajnji jug Floride, otočje Florida Keys. Udar Doriana je nastupio dan prije ovogodišnjeg Praznika rada.  Potom je u 21 sat te nedjelje centar uragana ušao na susjedni otok Grand Bahama. Puna 22 sata je Dorian dok se sporo kretao tim otocima zadržavao status pete kategorije, a to znači da su dijelovi tih otoka bili na udaru najjačeg dijela uragana (tzv. očni zid) s vjetrovima od 295 km/h do 251 km/h. Kada su vjetrovi „oslabili“ na 251 km/h Dorian je postao uragan četvrte kategorije.  U znanoj povijesti još nije zabilježeno da se neki uragan snagom pete kategorije tako dugo zadržavao nad kopnom.

Ukupno je punih 36 sati, sve do 9 sati ujutro 3. rujna, Dorian pustošio otokom Grand Bahama snagom tzv. velikog uragana (Kategorije 3 ili više, a to znači s vjetrovima stalne brzine veće od 178 km/h.  Prvih 14 sati tog perioda Dorian je praktički stacionirao nad otokom Grand Bahama kao uragan pete kategorije.  Šteta je ista  kao da je preko otoka sporo prolazio tornado kategorije EF-3 ili EF-4 širine tridesetak kilometara. Uz razoran vjetar, prolaz uragana je praćen i poplavama koje je donio olujni uspor visine i do 6 metara. Satelitske procjene govore da je palo više od 750 litara  kiše.

Dorian se preko sjevernih Bahama kretao vrlo sporo, prosječnom brzinom od samo 2.1 km/h. Prve analize pokazuju da tako sporo kretanje nekog snažnog uragana još nije zabilježeno u znanoj povijesti.

Tijekom utorka Dorian se konačno počeo udaljavati od Grand Bahama prema sjeveru. Prema izvještaju NHC-a (20:00 UTC) Dorian se nalazi 110 km sjeverno od Free Porta (Grand Bahama) i kreće se prema sjeveru brzinom od 5 km/h.  Dorian je s stalnim vjetrovima od 175 km/h uragan druge kategorije (na samoj granici s kategorijom 3). Iako je brzina vjetrova manja, Dorian je postao veći uragan. Vjetrovi uraganske snage (> 119 km/h) pušu u krugu radijusa 95 km od centra uragana, a vjetrovi jačine tropske oluje pušu u krugu radijusa 280 km od centra.

Kreće se paralelno s istočnom obalom Floride. Ipak dovoljno je blizu da duž nje pušu vjetrovi jakosti tropske oluje (> 63 km/h). Slijedećih dana Dorian će se  kretati vrlo blizu obala Južne i Sjeverne Karoline. Izdana su brojna upozorenja zbog uraganskih vjetrova i poplava.

Oko uragana Dorian snimljeno 1.9.2019. s Međunarodne svemirske postaje

Položaj i prognozirana putanja uragana Dorian, 3.9.2109. (21:00 UTC)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine
Velika Britanija:  Izmjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja   38.7 °C

O Autoru

Ned