Monday, Feb. 26, 2024

Chapala: Drugi najjači tropski ciklon nad Arapskim morem

Autor:

|

30.10.2015

|

Kategorije:

Chapala:  Drugi najjači tropski ciklon nad Arapskim morem

Tjedan dana nakon što je na istočnom Pacifiku uragan Patricia postao najjači  tropski sistem na Zemlji prema službeno izmjerenoj brzini vjetra  (324 km/h), nad Indijskim oceanom  se stvorio novi snažan tropski sustav koji se kreće prema Jemenu.

Nad Arapskim morem tijekom petka 30. listopada tropski ciklon Chapala naglo se intenzivirao i u samo 24 sata se od tropske oluje razvio u ciklon četvrte kategorije jakosti, na samoj granici najjače pete kategorije.   Prosječna brzina vjetrova je bila procijenjena na 250 km/h.  Samo je jedan tropski ciklon u znanoj povijesti  nad Arapskim morem  bio jači od Chapale i dosegnuo  je petu kategoriju jakosti.  Bio je to tropski ciklon Gonu koji je u lipnju 2007. godine pogodio Oman.  Najveća prosječna brzina vjetrova u ciklonu Gonu je iznosila 265 km/h.

Ovako snažni tropski cikloni su vrlo rijetki nad Arapskim morem, odnosno nad sjevernim dijelom Indijskog oceana koji uključuje i Bengalski zaljev. Zabilježeno je ukupno  tek pet tropskih ciklona pete kategorije jakosti, od kojih su četiri nastala nad Benglaskim zaljevom.  Nad Arapskim se morem prosječno godišnje formira tek jedna do dvije tropske ciklone.

Aktualna ciklona Chapala se kreće prema Jemenu i  prema posljednjim  prognozama bi na njegove obale trebala stići tijekom ponedjeljka.   Tada bi i dalje to trebao biti tropski ciklon najmanje snage uragana prve kategorije. Ukoliko se to dogodi biti će to prvi tako jak ciklon koji pogađa  Jemen. Jemen  su u znanoj povijesti  direktno pogodile dvije tropske depresije i to 2011. i 2008. godine.  Depresija iz 2008 godine je prouzročila veliku štetu, a poginulo je 200 ljudi.

Prognostički modeli očekuju da bi u dijelovima istočnog Jemea u samo dva dana moglo pasti i višestruka količina koja  prosječno padne u cijeloj godini.  Očekuje se i preko 600 litara kiše na području koje prosječno dobije do  100 ili  manje litara u cijeloj godini.

Satelitska snimka tropskog ciklona Chapala i prognoza putanje i intenziteta

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned