Wednesday, Aug. 5, 2020

Ekstremna vrućina na jugoistoku Europe: 45°C u Grčkoj i Turskoj

Autor:

|

30.06.2017

|

Kategorije:

Ekstremna vrućina na jugoistoku Europe: 45°C u Grčkoj i Turskoj

Sredinu lipnja i početak kalendarskog ljeta obilježile su ekstremne vrućine na jugozapadu Europe.  Kraj lipnja je na tom području donio prosječne ili ispodprosječne temperature za doba godine. Tako je danas u Španjolskoj tek na nekoliko lokacija na jugu zemlje temperatura dosegnula ili za stupanj ili dva prešla 30°C.  Ekstremne vrućine su se „preselile“ na jugoistok kontinenta. Na prednjoj strani nove fronte vezane uz prostranu europsku ciklonu (a koja srednjem Sredozemlju i našim krajevima donosi novu kišu), nad jugoistok kontinenta pritječe vrlo topao zrak.

Najviše dnevne temperature su danas u Grčkoj i Turskoj mjestimice  gotovo dosegnule 45°C. U gradu Antalya (Turska) i Elefsis (Grčka) izmjerena je maksimalna dnevna temperatura od 44.8 °C.  Elefsis je gradić dvadesetak kilometara sjeverozapadno od Atene gdje je 10. srpnja 1977. godine izmjerena dosad najviša temperatura u Europi (48.0°C).

Temperature iznad 40°C danas su izmjerene u mnogim mjestima Grčke i zapadne Turske.  Temperature iznad 40°C su danas izmjerene još u nekim mjestima na jugu i  jugoistoku  Europe. U Italiji je najtoplija bila  Catania (Sicilija) sa 44.0°C, u Makedoniji Demir Kapija sa 42.3°C, u Bugarskoj Sandanski sa 41.9°C, na Cipru Getickale s 41.3°C, a u Albaniji Gjirokastra s 40.0°C.

Za subotu je u sustavu Meteoalarm izdano „crveno“ upozorenje zbog očekivanih  visokih temperature za  jugoistok Srbije, jug i istok Rumunjske i veći dio Bugarske. U Rumunjskoj i Bugarskoj se očekuju temperature i do 44°C.  Moglo bi se dogoditi da se izmjerene i novi apsolutni temperaturni rekordi. Primjerice, u Rumunjskoj je apsolutni temperaturni rekord 44.5°C (10. kolovoz 1951.)

Temperature zraka na jugoistoku Europe u 15:30 sati (izvor: meteociel.fr)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned