Sunday, Jul. 5, 2020

Kakvo vrijeme imamo za doček Nove godine?

Autor:

|

29.12.2015

|

Kategorije:

Kakvo vrijeme imamo za doček Nove godine?

Na samom smo kraju prosinca koji će, posve je izvjesno, ostati upamćen kao mjesec u kojem je zima gotovo u potpunosti izostala. Preko našeg područja nije prošla niti jedna ciklona, niti jedan frontalni sustav, a rezultat svega je da će na brojnim meteorološkim postajama u Dalmaciji, ali i većem dijelu Hrvatske, ovo biti prvi prosinac u povijesti meteoroloških mjerenja da nije zabilježena baš nikakva oborina; bilo kiša, bilo snijeg. Čak su i oblaci bili relativno rijetka pojava. Da se nalazimo u hladnijem dijelu godine povremeno su nas tek podsjećali magla i niski oblačni sloj i jutarnji minusi. Anticiklona s iznimno toplim zrakom još će danas djelovati na vrijeme, a onda će se sinoptička situacija nad našim dijelom Europe početi mijenjati. Prvo će nam s istoka Europe doći značajno hladniji zrak od postojećeg. To znači da će uslijediti pad temperature kojega će najviše osjetiti planine i unutrašnjost zemlje, no radit će se o suhom zahlađenju. Već krajem tjedna mogla bi nam stići prva ciklona nakon više od mjesec dana i donijeti prve oborine.

JADRAN:

Utorak će biti pretežno sunčan, još su samo ujutro ponegdje mogući magla i niski oblaci, ali će danju biti znatno sunčanije nego prethodnih dana. Ujutro će puhati umjeren sjeverozapadnjak, na moru ponegdje i pojačan. Bura će već ujutro zapuhati podno Velebita, navečer će se proširiti na cijelu obalu i bit će većinom umjerena do pojačana, podno Velebita će imati olujne udare preko 100 km/h. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -4 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 12°C. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 17°C.

Pretežno vedro bit će u srijedu. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, a podno Velebita mogući su i orkanski udari. Minimalne jutarnje temperature zbog bure u mnogim predjelima u porastu i bit će od 1 do 5°C u zaobalju, od 5 do 11°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature posvuda u padu i bit će od 6 ponegdje u zaobalju do 14°C na vanjskim otocima Dalmacije.

U četvrtak, na Staru godinu, nastavlja se stabilno vrijeme. Prevladavat će vedro, a navečer će se na sjevernom Jadranu naoblačiti sa zapada. Bura će biti slabija u odnosu na srijedu, pa će u većini predjela biti umjerena, još samo podno Velebita jaka. Hladnije! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 3°C ponegdje u zaobalju od 10°C na vanjskim otocima Dalmacije.

Novogodišnja noć bit će stabilna, bez oborina. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana bit će promjenjivo oblačno, južnije od Splita pretežno vedro. U većini predjela puhat će umjerena bura, podno Velebita jaka. Bit će hladno s temperaturama u zaobalju od -6 do -1°C, uz obalu i na otocima od 0 do 7°C.

Petak, prvi dan 2016. godine, bit će djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Posvuda suho, a samo je na otvorenom moru moguća pokoja kišna kap. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, postupno će okretati na slab do umjeren levant u drugom dijelu dana. Bit će hladno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -7 do -2°C, uz obalu i na otocima od -1 do 6°C. Najviše dnevne temperature od 2°C ponegdje u zaobalju od 9°C na vanjskim otocima Dalmacije.

Subota će početi djelomično sunčano, ali će prema kraju dana biti sve više oblaka. Osobito je na sjevernom Jadranu navečer moguća kiša, iznad 500 metara nadmorske visine i snijeg. Puhat će slabo do umjereno jugo i levant, navečer na otvorenom Dalmacije moguće jako jugo. Jutarnje temperature bez veće promjene u odnosu na petak ili tek malo više. Najviše dnevne temperature od 3°C ponegdje u zaobalju od 12°C na vanjskim otocima Dalmacije.

U nedjelju će prevladavati oblačno. Povremeno će padati kiša koja će najobilnija biti na sjevernom Jadranu. Tamo će mjestimice u 24 sata pasti i preko 50 litara oborine. U Dalmaciji će najmanje oborina biti na jugu. Puhat će umjereno do jako jugo, prema otvorenom ponegdje i olujno. Navečer na sjevernom Jadranu umjerena bura. Od jutra će biti toplije, najviše dnevne temperature većinom od 4 ponegdje u zaobalju do 14°C na vanjskim otocima Dalmacije.

UNUTRAŠNJOST:

U utorak ujutro mjestimice magla i niska naoblaka, a zatim su tijekom dana moguća i kraća sunčana razdoblja, ali se niski oblaci u većini mjesta mogu zadržati cijeli dan. Puhat će slab, u gorju i ponegdje u nizinama do umjeren sjeveroistočni vjetar, a temperatura će ovisiti o pojavi sunca. Jutarnja temperatura uglavnom od -5 do 0°C, a dnevna između 1 i 6 stupnjeva. Dodajmo da potkraj utorka i tijekom srijede u Gorskom kotaru i Lici može biti vrlo slabih oborina, vjerojatno pokoja pahulja snijega.

I sredinom tjedna će se nastaviti stabilno i suho vrijeme. Iz pravca Rusije dolazit će nam hladniji, ali većinom suh zrak. To znači da će vrijeme u srijedu biti suho i djelomično sunčano, ali vjetrovito uz umjeren hladan sjeveroistočni vjetar. Najviše oblaka u Lici i Gorskom kotaru, ponegdje uz proletavanje snježnih pahulja, ali bez pokrivača. Bit će hladno, ujutro u laganom minusu, a danju od -4°C u gorju do +4 Celzijeva stupnja ponegdje u nizinama iako će se zbog vjetra možda činiti i hladnije.

 U četvrtak, na Staru godinu, nastavlja se suho i hladno vrijeme. Tijekom dana djelomično sunčano uz slab, povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. Jutro hladno uz temperaturu od -7 do -2, a najviša dnevna jedva malo iznad nule. Zdravo i suho, ali hladno vrijeme.

 U novogodišnjoj noći bit će suho, pretežno vedro i hladno. Temperatura zraka mogla bi se u gorskim krajevima spustiti i do -10 Celzijevih stupnjeva, u nizinama uglavnom oko -5°C. Lani je u novogodišnjoj noći bilo oko -15°C. Snijega ili kiše neće biti. U petak i dalje suho, mirno i hladno vrijeme, a temperatura zraka bi cijeli dan mogla ostati ispod nule.

 Za vikend i dalje hladno i većinom suho, iako već za vikend neki prognostički izračuni daju mogućnost za malo slabih oborina. Veća vjerojatnost za oborine je tijekom nedjelje i u ponedjeljak kad bi moglo biti oborina u obliku kiše i snijega, a postoji opasnost i od ledene kiše. Ova prognoza još nije sasvim sigurna.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov