Wednesday, May. 12, 2021

Kalifornija: Najveći požar u znanoj povijesti

Autor:

|

23.12.2017

|

Kategorije:

Kalifornija: Najveći požar u znanoj povijesti

Požar (službeno se prati pod nazivom Thomas)  koji u Kaliforniji gori od 4. prosinca 2017.  je u petak navečer postao najveći požar u znanoj povijesti (od 1932, godine) u toj američkoj saveznoj državi, piše američki meteorološki portal accuweather.com.

Opožarena površina je u okruzima Ventura i Santa Barbara prešla 1106 kvadratnih kilometara (za usporedbu, to je otprilike trećina površine Istre. U petak  je pod kontrolom 65% opožarene površine. Procjenjuje se da se požar neće potpuno ugasiti još najmanje dva tjedna.

U požaru su dvije osobe izgubile život, od čega je jedna žrtva vatrogasac. U požaru su  dosad izgorjela 1063 objekta, uključujući i najmanje  750 domova. Procjenjuje se da je dosadašnja cijena gašenja požara dosegnula 110 milijuna dolara.

Požar se od početka prosinca širio zbog jakih vjetrova koji se u nekoliko navrata tijekom prosinca zahvatili jug Kalifornije (tzv.  vjetrovi Santa Ane). Početak  kalendarske godine 2017. je bio izrazito kišan što je dovelo do bujanja vegetacije koja se tijekom sušnog i vrućeg  ljeta i jeseni osušila. Ti faktori su, uz kašnjenje kišne sezone pogodovali širenju najvećeg požara u povijesti Kalifornije, piše portal  accuweather.

Prosinac je, uz siječanj i veljaču mjesec u kojemu se u Kaliforniji prosječno javlja najmanje požara budući da tada počinje kišna sezona koja traje do ožujka.  Ove godine kišna sezona kasni. Ni do kraja kalendarske godine ne očekuje se značajnija kiša koja bi pomogla obuzdati požar.

U Kaliforniji se 14 od 20 najvećih požara dogodilo nakon 2002. godine. U zadnjih 6 godina su zabilježena tri od pet najvećih požara. Dosad je najveći požar bio tzv. Cedar požar iz 2003 godine u kojemu je u okrugu San Diego  izgorjelo tek nešto manje od 1106 kvadratnih kilometara površine. Taj je požar usmrtio 15 ljudi, a u njemu je izgorjelo 2820 objekata.

Dvadeset najvećih požara u povijesti Kalifornije (izvor: www.fire.ca)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned