Saturday, Sep. 30, 2023

Do kraja godine suho i stabilno, zahlađenje moguće za Staru godinu!

Autor:

|

26.12.2015

|

Kategorije:

Do kraja godine suho i stabilno, zahlađenje moguće za Staru godinu!

Za nama je jedan od najtoplijih Božića od početka službenih meteoroloških mjerenja u Dalmaciji, koja sežu većinom od 50 do čak 150 godina u prošlost. 17 Celzijevih na dan Božića službeno izmjerenih u Dubrovniku, Makarskoj i splitskoj zračnoj luci pokazatelj su iznimno toplog vremena za ovaj dio godine. Topao Božić nije iznimka, već nastavak niza toplih prosinačkih dana koji nas prati od početka mjeseca. Da smo ušli u zimu svjedoče tek noćne temperature zraka koje uglavnom u Zagori padaju ispod nule. Božić nije donio zimu ni unutrašnjosti zemlje gdje je samo mjestimice dugotrajna magla “sačuvala” nižu temperaturu.

Velika većina mjesta u Hrvatskoj ovog mjeseca nisu dobila ni kap kiše ni snježnu pahulju, stoga je još jedan meteorološki rekord na vidiku s obzirom da do kraja mjeseca oborina neće biti.

Stabilna anticiklona, odnosno polje visokog tlaka zraka, pratit će nas i do kraja godine, što znači da se vrijeme neće bitno promijeniti u odnosu na prethodne dane. Sljedeća četiri dana i dalje će biti toplo za dio godine, osobito u popodnevnim satima na Jadranu i u gorju. Slaba do umjerena bura će u srijedu lagano početi snižavati temperature zraka, a pravo zahlađenje možemo očekivati upravo u novogodišnjoj noći!

JADRAN:

subotu će biti pretežno vedro. Ujutro mjestimice u zaobalju može biti magle, a niski oblačni sloj zadržavat će prema otvorenom moru. Noću tiho ili će puhati slaba bura, danju slab vjetar sa zapada i sjeverozapada. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 5°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C, samo ponegdje u zaobalju malo niže.

Nedjelja donosi nastavak stabilnog vremena. Prevladavat će vedro. Ujutro će u zaobalju mjestimice biti magle, a prema otvorenom moru i niske naoblake. Noću tiho ili uz slabu buru, danju će puhati slab sjeverozapadnjak, prema kraju dana na moru Dalmacije ponegdje umjeren. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C, samo ponegdje u zaobalju malo niže.

Prva tri dana sljedećeg tjedna i dalje pretežno sunčano ili vedro. Ujutro će u zaobalju mjestimice biti magle, a prema otvorenom i promjenjive naoblake. Puhat će do umjerena tramontana koja prema otvorenom moru može biti pojačana. U srijedu će okretati na umjerenu, podno Velebita i jaku buru. Srijeda donosi početak zahlađenja, pa će najviše dnevne temperature biti od 8 do 13°C.

Sunčano će biti i na Staru godinu (četvrtak), ali će uz slabu do umjerenu buru biti još malo hladnije s najvišim dnevnim temperaturama od 7 do 12°C. U novogodišnjoj noći umjerena bura, podno Velebita i jaka. Uz obalu će temperature biti od 2 do 6°C, u Zagori oko nule ili malo niže.

Daljnje zahlađenje očekuje se prvih dana 2016. godine, kada će uz obalu najviše dnevne temperature biti većinom od 5 do 10°C, a u Zagori od 0 do 5°C. Detaljniju novogodišnju prognozu vremena, kao i to hoće li nam u siječnju stići prava zima, čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

UNUTRAŠNJOST:

Stabilno vrijeme nas očekuje i u subotu. Ujutro mjestimice magla i mraz, a zatim dosta sunčanog i toplog vremena. U Podravini i Baranji te Srijemu će se magla možda zadržati cijeli dan. Vjetar većinom slab. Najviša temperatura od 7 do 11°C, uz maglu niža.

Slično vrijeme nas očekuje i u sljedeća dva dana. Ujutro mjestimice magla i niska naoblaka, a zatim su tijekom dana moguća i sunčana razdoblja, ali se niski oblaci ponegdje mogu zadržati cijeli dan. Puhat će slab vjetar, a temperatura će ovisiti o pojavi sunca. Jutarnja oko nule ili malo ispod, a dnevna između 4 i 9 stupnjeva, u ponedjeljak možda i malo niža.

Pitanje je koliko će početkom sljedećeg tjedna biti sunca jer je velika mogućnost da se nastavi tzv. temperaturna inverzija. To je pojava kad su naši nizinski krajevi pod maglom i oblacima, a samim time je i temperatura niža. U tim situacijama na Jadranu i u planinama uživaju u lijepom i sunčanijem vremenu. Ako se uspostavi magleni sloj onda će možda biti dosta hladno uz temperaturu zraka oko nule. Ako se u nekom danu razvedri i pojavi se sunce onda možemo računati na malo toplije vrijeme tijekom dana. No, čini se da baš i nećemo vidjeti puno sunca.

Na Staru godinu se čini suho uz dosta oblaka, ali hladno pa bi čak i dnevna temperatura mogla ostati ispod nule. Početkom godine moglo bi se nastaviti hladno vrijeme.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov