Monday, Apr. 22, 2024

Pacifik: Supertajfun Dolphin postavio nove rekorde

Autor:

|

17.05.2015

|

Kategorije:

Pacifik: Supertajfun Dolphin postavio nove rekorde

Rekordno aktivna sezona tajfuna nad zapadnim Pacifikom se nastavlja. Tijekom petka je preko pacifičkih  Marijanskih otoka prešao centar tajfun Dolphin.  Centar tajfuna druge kategorije je prešao između otoka Guam i Rota, tako da su ih pogodili dijelovi tajfuna (očni zid) sa najjačim vjetrovima. U američkoj vojnoj bazi na Guamu je izmjeren udar vjetra od 170 km/h.  Bio je to prvi direktan udar tajfuna na Guam u zadnjih 13 godina. Vijesti s Guama govore da je 60% otoka ostalo bez struje.

Nakon što je napustio  Guam tajfun je naglo ojačao i tijekom subote je dosegnuo status supertajfuna pete kategorije jakosti.  Prosječna brzina najjačih vjetrova oko centra tajfuna je procijenjena na 258 km/h.  Srećom, tada se tajfun već dovoljno udaljio od navedenih otoka nad središnjim dijelom zapadnog Pacifika.  Status pete kategorije Dolphin je zadržao tijekom 12 sati. Slijedećih će dana tajfun polako slabiti, a prognoza putanje ga vodi dalje od obala Azije. Trebao bi proći dosta istočnije od Japana na putu prema hladnijim vodama sjevernog Pacifika. Na njegovom putu će se naći samo udaljeni japanski otok Iwo Jima, na kojem se nalazi japanska vojna baza.

Dolphin je već drugi supertajfun pete kategorije  na zapadnom Pacifiku formiran u svibnju, i treći ovogodišnji. Podsjetimo da je prošlog tjedna sjeveroistok Filipina okrznuo Noul (supertajfun pete kategorije).  Još se nikad u mjesecu svibnju na zapadnom Pacifiku nisu u znanoj povijesti (u zadnjih 55 godina, od početka satelitske ere praćenja tropskih sistema) nisu formirala dva supertajfuna najveće, pete kategorije. Sredina svibnja je vrlo rano doba godine za formiranje trećeg tajfna pete kategorije.  Najviše tropskih sistema pete kategorije je formirano na Zemlji 1997. godine (El Nino godina). Od njih 12 čak ih je deset nastalo na zapadnom Pacifku.  Međutim, te je godine treći superatjfun pete kategorije formiran tek  22. srpnja.

Dolphin je i peti tropski ciklon pete kategorije na Zemlji u 2015. godini,  što je također rekord za prvih, nepunih pet mjeseci godine.U razdoblju od 1990-2014. se na Zemlji prosječno formira tek 4.6 tropskih sistema pete kategorije.  (Pouzdani satelitski podaci i za Južnu polutku postoje od 1990. godine, tako da na Zemlji postoje potpuni podaci o tropskim sistemima za zadnjih 25 godina).  Dakle, ove je godine već dosegnut prosjek, a tek je polovica svibnja.  Većina tropskih sistema pete kategorije (uragana i tajfuna) nastane u  razdoblju od srpnja do studenog, za vrijeme vrhunca tropske sezone na Sjevernoj Polutki. Prosječno njih  59%  nastane nad sjeverozapadnim Pacifikom.

Ovogodišnji, rekordni start sezone tajfuna je posljedica i  iznadprosječnih temperatura oceana nad zapadnim Pacifikom u području gdje nastaje većina tajfuna (od 5 do 10° stupnja sjeverne geografske širine). Temperatura oceana je i za 2°C viša od dugogodišnjeg prosjeka, i kao psoljedica jačanja klimatskog poremećaja El-Nino.

Na Atlantiku se uragan pete kategorije prosječno formira svake treće ili četvrte godine. Zadnja godina sa uraganom pete kategorije, i to dva je bila 2007. godina.

Položaj i prognoza intenziteta i putanje supertajfuna Dolphin

 slika

Satelitska snimka supertajfuna Dolphin

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned