Saturday, Mar. 6, 2021

Rekordna rujanska hladnoća u Rusiji, ekstremna hladnoća stiže u istočnu Europu

Autor:

|

30.09.2013

|

Kategorije:

Rekordna rujanska hladnoća u Rusiji, ekstremna hladnoća stiže u istočnu Europu

U Krasnojarsku temperatura je zadnjih dana pala na -6,5°C, što je najniža izmjerena temperatura zraka od početka službenih meteoroloških mjerenja za mjesec rujan. Podaci su to ruskog Hidrometeorološkog instituta. Dosadašnja rekordno niska temperatura iznosila je -6,4°C, i izmjerena je 27. rujna 1988.

Institut ističe da se spomenuta vrijednost odnosi na prosječnu dnevnu, a ne minimalnu temperaturu, a to znači da su minimalne vrijednosti ovog rujna padale i ispod -15°C.

Već sada, oko 60 posto teritorija azijskog dijela Rusije nalazi se pod snijegom. Snijeg je najobilniji u planinama Magadana (40cm) i poluotoka Jamal (20cm).

Hladan i rekordno kišovit rujan u Moskvi

Ovogodišnji rujan  će u glavnom ruskom gradu, Moskvi biti zapamćen kao rujan s najviše oborina u povijesti mjerenja, tj. u zadnje 134 godine. Naime, meteorološki podaci u Moskvi se vode već 134 godine. Dosad je najviše oborina u rujnu zabilježeno daleke 1885. godine, kada je mjereno 171 mm oborine.  Do  28. rujna ove godine u Moskvi su  mjereno 183 litre oborine (uglavnom je to bila kiša, ali je prije nekoliko dana kratkotrajno padao i snijeg).

Prosječno u rujnu u Moskvi padne 68 litara oborine, tako da je ove godine palo 269% od prosječne rujanske količine.  Inače, prosječno je najkišovitiji mjesec u Moskvi  srpanj sa  85 litara oborine. Prosječno godišnje u Moskvi   padne 707 litara kiše.

Osim toga, ovogodišnji rujan mogao bi u Moskvi biti i najhladniji od početka službenih mjerenja. Ruski klimatolozi ističu da temperatura ovog mjeseca nijednom nije prešla 20°C, što je neobična pojava. Nakon ožujka, rujan je drugi mjesec ove godine koji će biti značajno hladniji od prosjeka.

Rekordno hladan tjedan u istočnoj Europi

Jako polje visokog tlaka zraka nad Skandinavijom sljedećih dana će “rusku” hladnoću odgurnuti prema istočnoj Europi, baltičkim zemljama, sve do Grčke i sjevera Turske. U Ukrajini će dnevne temperature biti od 4 do 6°c, a noćne bi u dijelovima zemlje mogle padati do čak -10°C.

Kao da to nije dovoljno, mnoga će spomenuta područja u ovom tjednu imati preuranjeni prvi snijeg sezone. Istok Europe i područje Crnog mora imat će do 12°C niže temperature od klimatološkog prosjeka. Manji dio hladnog zraka stići će ovoga tjedna i do Hrvatske ali će biti vezan uz stabilno vrijeme. U Hrvatskoj će najhladnije biti u noći s četvrtka na petak kada će mraza biti u mnogim dijelovima unutrašnjsoti zemlje, čak ponegdje i u zaobalju, a u kotlinama Like i Gorskog kotara temperature bi mogle padati do -5°C.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/89731277/crometeo/z4_temperature_90.png

Pratite anomalije na našim prognostičkim kartama

Na Crometeo prognostičkim kartama možete pratiti prognozu anomalije relativna topografije nad Europom sljedećih 7 dana na ovom LINKU. Objašnjenje spomenutog produkta:
Karta sjenčano bojom prikazuje anomaliju relativne topografije 1000/500hPa. Anomalija se odnosi na prosječnu klimatološku vrijednost. Područja negativne anomalije (plava boja) su zone s hladnijom zračnom masom od klimatološkog prosjeka, dok su područja pozitivne anomalije (crvena boja), zone toplije zračne mase od prosjeka. Relativna topografija u sloju između 1000 i 500 hektopaskala se odnosi na visine od tla do oko 5,5 kilometara, što znači da je zapravo riječ o prosječnom toplinskom stanju unutar tog dosta visokog sloja. Zbog toga, vrijednosti na karti ne predstavljaju nužno i anomaliju prizemne temperature zraka, premda, generalno postoji dobra međusobna korelacija.
Kretanja zračnih masa mogu se procjeniti pomoću vjetra prikazanog vektorima (strelicama) koje se odnose na nivo 850hPa (oko 1,5km).

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić