Sunday, Jun. 23, 2024

SAD: Na početku ožujka snijeg prekriva 63% teritorija SAD-a, nema ga samo na tlu Floride

Autor:

|

01.03.2015

|

Kategorije:

SAD:  Na početku ožujka snijeg prekriva 63% teritorija SAD-a, nema ga samo na tlu Floride

Na prvi dan klimatološkog proljeća samo na teritoriju SAD-a barem malo snježnog pokrivača ima u svim saveznim državama, osim na Floridi. Prema analizi Državne uprave za oceane i atmosferu 1. ožujka 2015. godine snijeg prekriva 63.4% teritorija  48 saveznih država (bez Aljaske i Havaja).

Kako na tlu Aljaske ima snijega, a ima ga i na najvišim vrhovima Havaja, SAD ulaze u klimatološko proljeće sa snježnim pokrivačem u 49 od 50 saveznih država.  Rijetko se događa da se snježni pokrivač izmjeri na tlu svih 50 saveznih država. Obično on izostane na  Floridi. Posljednji je puta snježni pokrivač na tlu svih 50 saveznih država zabilježen 12. veljače 2010. Tog dana je snijeg prekrio tlo krajnjeg sjevera Floride.

Posljednji dani veljače i prvi dan ožujka protječu u SAD-u u znaku još jedne zimske oluje nazvane Sparta.  Ona je najprije donijela novi snijeg središnjem dijelu SAD-a, a tijekom nedjelje se proširila na sjeveroistok, gdje uz snijeg donosi i ledenu kišu.  Istovremeno je jugozapad SAD-a zahvatila nova oluja nazvana Thor koja će se  u prvom tjednu ožujka velikom dijelu SAD kretati preko središnjih krajeva SAD-a prema sjeveroistoku donoseći uz snijeg, i ledenu kišu te kišu.

Visina snježnog pokrivača na tlu SAD-a 1.3.2015. 06 UTC (NOAA)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned