Tuesday, Jul. 23, 2024

Sam kraj tjedna donosi promjenu vremena, stiže ciklona Silvio

Autor:

|

20.03.2015

|

Kategorije:

Sam kraj tjedna donosi promjenu vremena, stiže ciklona Silvio

Kalendarsko proljeće počinje večeras u 23 sata i 45 minuta. Ovogodišnji prvi dan proljeća, uz uobičajenu proljetnu ravnodnevnicu ima još 2 astronomska fenomena: djelomičnu pomrčinu Sunca, vidljivu i iz Hrvatske, te pojavu tzv. supermjeseca, odnosno situacije kada je Mjesec nešto bliže Zemlji od uobičajene udaljenosti, stoga i nešto veći. Upravo zbog toga plima na moru biva nešto izraženija od uobičajene, no danas se poklapa s visokim tlakom zraka, pa značajniju plimu nećemo ni primijetiti. Aktualni niz dana bez kiše najduži je u dosadašnjem tijeku godine, a prilike uživati u sunčanom vremenu moći ćemo još danas i veći dio sutrašnjeg dana. Onda nam slijedi dolazak ciklone koju je Crometeo tim nazvao Silvio, no ta ciklona neće biti odveć jaka, i djelovat će na vrijeme samo tijekom nedjelje. Donosi nam kišu koja lokalno na Jadranu može biti obilnija, a u najvišem gorju past će nešto novoga snijega. Iako će do kraja nedjelje zapuhati bura, ona u Dalmaciji neće biti ni približno jaka kao podno Velebita.

JADRAN:

U petak će prevladavati pretežno sunčano. Ujutro je na sjevernom Jadranu mjestimice moguća promjenjiva naoblaka, a poslijepodne u Zagori. U noći i ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju će prestati i okrenuti na većinom slab, rijetko gdje i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima većinom od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

Subota će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suha. Na riječkom području će biti najoblačnije, a slabe kiše će uglavnom biti navečer na sjevernom Jadranu. Zapuhat će jugo koje će lagano jačati tijekom dana, a navečer će biti umjereno i pojačano, samo ponegdje na moru i jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 6°C, uz obalu i na otocima većinom od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

Nedjelja će biti pretežno oblačna, povremeno uz kišu. Mjestimice će u Dalmaciji pasti preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Snijeg će padati samo u višem gorju iznad 1400 metara nadmorske visine. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Jugo će postupno slabiti, a bura će prvo zapuhati na sjevernom Jadranu, gdje će biti umjerena do jaka, navečer podno Velebita i olujna. U Dalmaciji će jugo prvo okretati na levant, do večeri u većini predjela na buru, no ona neće biti snažna kao na sjevernom Jadranu. Jutro će biti malo toplije u odnosu na prethodne dane. Najviše dnevne temperature zraka bit će većinom od 9 do 14°C, ponegdje u Zagori i malo niže.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u ponedjeljak i utorak uslijedit će stabilizacija vremena uz dosta sunca, a od srijede će početi novo nestabilno i ne odveć toplo razdoblje. Detaljniju prognozu pa prvi proljetni tjedan čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

KOPNO:

U petak će biti suho i pretežno sunčano uz  ranoproljetnu temperaturu. Ujutro hladno uz slab mraz i maglu, a tijekom dana možda doguramo i do 14 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo hladnije. Vjetar većinom slab istočni i sjeveroistočni. Biometeorološka situacija će biti povoljna pa ćemo se osjećati dobro uz primjerenu radnu koncentraciju i dobro raspoloženje. Pravo rano proljeće.

U subotu i dalje stabilno, suho i toplije uz dosta sunca. Prema kraju dana postupan porast naoblake, a do večeri u Gorskom kotaru i Lici može pasti i malo kiše. Zapuhat će umjeren, u gorju i na sjeverozapadu mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Jutro hladno uz moguć mraz i mjestimičnu maglu, a dnevna temperatura će biti uglavnom između 12 i 17 Celzijevih stupnjeva.

Nedjelja će biti oblačnija. U Gorskom kotaru i Lici povremeno kiša, a malo kiše može biti ponegdje i u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. No, na krajnjem istoku i sjeveru ponegdje tijekom dana možda prođe i suho. Zapuhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Ostat će relativno toplo uz jutarnju temperaturu od 4 do 9, a najviša dnevnu većinom od 8 do 14°C, prema kraju dana malo hladnije.

Ponedjeljak će opet biti malo ljepši. Većinom suho i djelomično sunčano. Jutro će biti malo hladnije, možda čak i blizu nule uz slab mraz, a i dnevna temperatura će biti malo niža. Vjerojatno ćemo ostati ispod 10 Celzijevih stupnjeva cijeli dan.

U utorak će vrijeme biti vrlo ugodno, pogotovo ako zanemarimo hladno jutro kad je moguć mraz i kratkotrajna magla. Tijekom dana puno sunca, a uz laganu južinu će ponovno osjtno zatopliti pa bi dnevni maksimalac mogao biti blizu 15 stupnjeva.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov