Sunday, Dec. 10, 2023

Uraganski trio na Pacifiku: Kilo, Ignacio, Jimena

Autor:

|

29.08.2015

|

Kategorije:

Uraganski trio na Pacifiku: Kilo, Ignacio, Jimena

Za razliku od Atlantika, na kojem tropske se tropske oluje koje dođu do Kariba brzo raspadnu zbog vrlo nepovoljnih atmosferskih uvjeta, nad Pacifikom i dalje traje intenzivna tropska aktivnost. Nakon što smo u proteklom tjednu nad zapadnim Pacifikom pratili tajfune blizance (Goni i Atsani) nad tim dijelom oceana je nastupilo zatišje. Nad istočnim i središnjim Pacifikom  pratimo tri uragana u jačanju.

Po prvi puta u znanoj povijesti (od početka šezedesetih godina 20. stoljeća kada je počelo satelitsko praćenje tropskih sistema) se nad središnjim i istočnom dijelom Tihog oceana istovremeno nalaze tri snažna uragana (kategorije 3 ili više). Tijekom subote 29. i nedjelje 30. kolovoza tri uragana (Kilo, Ignacio i Jimena) su dosegnuli kategoriju 4.

Nad središnjim Pacifikom se nalazi uragan nazvan Kilo.  Najprije je još 21. kolovoza nastala tropska oluja Kilo, za koju su prve prognoze predviđale da će pogoditi Havaje kao uragan. Umjesto toga oluja je već drugi dan  oslabila na tropsku depresiju te se udaljavala od Havaja.  Potom je 26. kolovoza opet postala tropska oluja, a od subote 29. kolovoza i uragan prve, a potom vrlo brzo treće, pa četvrte  kategorije. Očekuje se njegovo daljnje jačanje, a sredinom slijedećeg tjedna uragan Kilo bi trebao prijeći međunarodnu datumsku granicu. Kad i ako se to dogodi postati će umjesto uragana tajfun Kilo. Naime uragani se nad zapadnim Pacifikom službeno nazivaju tajfuni. U svakom slučaju pred uraganom/tajfunom Kilo je vjerojatno još dug put na najvećem svjetskom oceanu.

Uragan Ignacio se nalazi oko 850 kilometara jugoistočno od Havaja. Trenutno je to uragan četvrte  kategorije s stalnim vjetrovima prosječne brzine 220 km/h. U prvoj polovici slijedećeg tjedna Ignacio bi trebao proći sjevernije od Havaja na dovoljnoj udaljenosti da ih najjači dio uragana poštedi, ali će se njegov utjecaj u vidu velikih valova, jakog vjetra i kiše ipak osjetiti.

Istočnije od Ignacia, oko 2000 kilometara od meksičkog poluotoka Baja Califonia,  nalazi se uragan Jimena. I taj je uragan tijekom subote naglo ojačao i dosegnuo status uragana četvrte kategorije. Prosječna brzina najjačih vjetrova iznosi 220 km/h. Jimena se kreće prema zapadu, a prognoze govore da bi mogla postati i uragan najjače pete kategorije jakosti.

Uragani Kilo, Ignacio i Jimena nad Pacifikom: satelitska snimka 30.8.2015 9:00 UTC

slika

Uragani Kilo, Ignacio i Jimena nad Pacifikom: satelitska snimka 29.8.2015. 19:00 UTC (NOAA)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned