Friday, Aug. 7, 2020

Za vikend nova južina, a uskoro i nova kiša

Autor:

|

05.02.2016

|

Kategorije:

Za vikend nova južina, a uskoro i nova kiša

U četvrtak smo odradili “jednodnevnu zimu”, što znači da se već od danas vraća stabilno vrijeme uz postupan porast temperature zraka. Prisjetimo se, jučerašnja ciklona dijelovima Dalmacije donijela je i obilnije oborine, mjestimice i grmljavinu, a u planinama je pao snijeg. Najviše ga je palo na Mosoru, Biokovu, Svilaji, Dinari i Kamešnici, ali se zabijelila i Vidova Gora na Braču. Bura, koja je jučer ujutro imala olujne udare, osjetno je oslabila. Da se i dalje nalazimo u zimi podsjetile su nas jutrošnje temperature zraka koje su ponegdje bile i ispod nule. Petak i subota donose obilje sunca, jutarnju svježinu, ali i ugodne dnevne temperature zraka. U nedjelju će zapuhati jugo, a u drugom dijelu dana počet će kiša. Bit će to uvod u izrazito nestabilan sljedeći tjedan koji, po svemu sudeći, neće donijeti zimske scenarije kakvo smo vidjeli jučer.

JADRAN:

Petak će biti pretežno vedar. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, sredinom dana i popodne u Dalmaciji će tramontana mjestimice biti pojačana, na otvorenom moru i jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u Zagori do 13°C na otocima.

Pretežno vedro bit će tijekom subote u Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu u većini predjela pretežno sunčano, ali će osobito na Kvarneru biti promjenjive naoblake s kojom u zaleđu obale može biti malo kiše u drugom dijelu dana. U noći slaba do umjerena tramontana, oslabit će i prvo na sjevernom Jadranu okrenuti na slabo do umjereno jugo koje će se navečer proširiti i na Dalmaciju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u Zagori do 13°C na otocima.

Približavanjem nove ciklone, u nedjelju nas očekuje početak promjene vremena. Bit će promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Oblačnije na sjevernom Jadranu, osobito u drugom dijelu dana kada će mjestimice padati kiša, većinom slaba. Navečer će se kiša početi i u Dalmaciji. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru ponegdje i vrlo jako s čestim olujnim udarima u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature 2 do 5°C više u donosi na subotu, najviše dnevne većinom od 9 do 14°C.

U ponedjeljak i utorak pretežno oblačno uz južinu i čestu kišu koja će mjestimice biti obilnija. Bit će toplo.

UNUTRAŠNJOST:

Tijekom dana većinom suho i djelomično sunčano uz više sunca na zapadu unutrašnjosti. Puhat će slab, ponegdje do umjeren vjetar sjevernih smjerova uz ugodnu temperaturu zraka od 6 do 10 Celzijevih stupnjeva. Više oblaka očekujemo u istočnoj Slavoniji gdje i tijekom dana još može biti vrlo slabih oborina.

U subotu pretežno sunčano i malo toplije. Jutarnja temperatura ispod nule, od -5 do 0°C, po gorskim kotlinama sa snijegom bit će i hladnije, a dnevna bi se mogla popeti na 9 do 13 Celzijevih stupnjeva. Zapuhat će slab, u gorju i na sjeverozapadu umjeren i pojačan jugozapadni vjetar.

U nedjelju još malo toplije, ali uz povremeno više oblaka. U Gorskom kotaru i Lici ponegdje je moguća slaba kiša ili susnježica, osobito prema kraju dana. I dalje će puhati slab do umjeren, u gorskoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i jak jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 0°C ponegdje u Slavoniji do 8°C u vjetrovitim mjestima, a najviša dnevna uglavnom od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. Kao da smo na početku travnja, a ne na početku veljače. Dodajmo da će zbog južine biti nešto lošija biometeorološka situacija. To može uzrokovati manje tegobe osjetljivijim osobama, meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Moguća je slabija koncentracija, lošije raspoloženje, a tijekom pojedinih noći možda i malo slabiji san. Kroničnim bolesnicima mogu se pogoršati uobičajene zdravstvene tegobe. Ipak ovo nije ništa zabrinjavajuće, tipična južina kao i svaka druga.

Početak novog tjedna donosi nam toplo, ali promjenjivo vrijeme. Mjestimice kiša, više i češće na zapadu unutrašnjosti.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov