Saturday, Jul. 4, 2020

Promjenjiv vikend, a sredina tjedna stabilnija

Autor:

|

22.05.2015

|

Kategorije:

Promjenjiv vikend, a sredina tjedna stabilnija

Dugo najavljivana promjena vremena stigla je tijekom četvrtka do naših krajeva. Promjenu je donijela ciklona koja se centrom nalazila iznad Italije, a koja će djelovati na vrijeme sve do kraja tjedna. S obzirom da u dosadašnjem tijeku proljeća nije bilo značajnih količina oborina, aktualna kišna ciklona itekako je dobro došla poljoprivrednicima i vegetaciji u cjelini, osobito prije vrućih ljetnih mjeseci. Obilnih oborina bilo je već tijekom četvrtka. Prema podacima mreže meteo postaja Pljusak.com, 76 litara kiše po kvadratnom metru palo je u Dubravicama, 74 u Starigrad Paklenici, Zadru 45 itd. U četvrtak su najviše dnevne temperature u Dalmaciji bile 3 do 8°C niže u odnosu na srijedu, a u mnogim krajevima unutrašnjosti i 15-ak stupnjeva niže nego u srijedu.

Naslovna fotografija: Karlo Repac

JADRAN:

Petak će proteći u znaku umjereno do znatno oblačnog vremena s čestom kišom, ponegdje i pljuskova s grmljavinom. Mjestimice će pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, u Dalmaciji većinom jugozapadnjak i jugo, ujutro ponegdje i zapadnjak do sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 25°C.

Promjenjivo i vrlo nestabilno, s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će u subotu. Povremeno će biti kiše, a lokalno su mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi, osobito na moru srednjeg Jadrana. Puhat će većinom slabo do umjereno jugo, na moru Dalmaciji povremeno i pojačano, na sjevernom Jadranu jugo i levant. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 14 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 16 do 22°C.

Promjenjivo će se nastaviti i tijekom nedjelje. Više suha vremena na sjevernom Jadranu, osobito Istri, a u Dalmaciji će povremeno biti kiše, pljuskova i grmljavine. Stabilnije u drugom dijelu dana, osobito navečer. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, u Dalmaciji većinom jugo i levant, slabit će krajem dana i okretati na slabu buru i sjeverozapadnjak. Temperature zraka neće se bitno razlikovati u odnosu na subotu.

Sljedeći tjedan donosi postupno više suhog i sunčanog vremena, iako će lokalnih nestabilnosti i dalje biti. Detaljniju tjednu prognozu vremena čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

KOPNO:

U petak i dalje prohladno, kišovito i vjetrovito. Puno oblaka, vjerojatno uopće nećemo vidjeti sunce, a povremeno može biti kiše ili pljuskova. Puhat će sjeverac i sjeveroistočnjak uz relativno nisku temperaturu zraka od 8 do 14°C, na istoku ponegdje malo višu. I dalje postoji mogućnost za obilniju kišu, osobito u zapadnijim i sjevernijim područjima, mjestimice 50-100 mm, osobito u noći na subotu. Lokalno su moguće manje poplave.

Za vikend promjenjivo. Ne možemo obećati suhe dane, upravo suprotno, ali bit će i suhih perioda. Uglavnom će dominirati oblaci, a povremeno još može biti kiše ili pljuskova. Količinski će oborina biti sve manje, osobito u nedjelju. Jutra svježa, a danju malo toplije.

Početkom tjedna promjenjivo i opet malo hladnije. Uglavnom će dominirati oblaci, a povremeno može biti kiše ili pljuskova. Najviše kiše u Slavoniji gdje mjestimice može pasti više od 30 mm Jutarnja temperatura od 9 do 14, a danju uglavnom između 14 i 19 Celzijevih stupnjeva.

Kiše ili pljuskova će biti i u utorak. Dakle, zasad nema trajne stabilizacije vremena ni vrućina na vidiku. Temperatura zraka neće se bitnije mijenjati u odnosu na ponedjeljak.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov