Saturday, Jul. 11, 2020

Accuweather sezonska prognoza za ljeto u Europi: Čeka nas sušno i vruće ljeto?

Autor:

|

12.05.2016

|

Kategorije:

Accuweather sezonska prognoza za ljeto u Europi: Čeka nas sušno i vruće ljeto?

Američka  meteorološka kompanija  Accuweather izdala je najnoviju sezonsku prognozu za nadolazeće ljeto za područje Europe. Prema njoj ljeto će u našem dijelu Europe obilježiti suša i vrućina.   Duža razdoblja vrućine dominirati će veći dio ljeta na području od srednje i južne Italije prema južnom Balkanu, te se u srpnju i kolovozu širiti prema sjeveru.  Meteorolog Accuweathera  Alan Reppert naglašava  da bi ovogodišnje ljeto na području južnog Balkana moglo biti najtoplije u zadnjih nekoliko godina.  Drugi dio ljeta bi mogao biti obilježen jakom sušom u Srbiji i na jugu Rumunjske.  Vrućina i suša bi mogli na jugu Italije, u Grčkoj i na jugu Balkana prouzročiti nestašicu vode, loše prinose poljoprivrednih kultura te izazvati požare.

Španjolska i Portugal mogu očekivati temperaturno i oborinski prosječno ljeto.   Vrućine bi ovog ljeta trebale uglavnom zaobići Veliku Britaniju i Irsku, a kiša će na otočju biti česta.  Fronte i ciklone s Atlantika će se ovog ljeta najčešće  kretati preko Francuske, srednje Europe te dalje prema sjeveroistoku kontinenta.  U tim se krajevima očekuje kišovito ljeto,  uz vjerojatne jake grmljavinske oluje.  Snažne oluje su osobito izgledne na istoku Francuske, u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj te na zapadu Češke i Poljske.

Kišovito i hladnije ljeto od prosjeka se očekuje i u Skandinaviji.

Podsjetimo da je Accuweather prije dvije godine u ovo doba objavio, kako se kasnije pokazalo,  prilično preciznu prognozu za kišno  ljeto 2014 u našim krajevima.

Crometeo tim želi čitateljima naglasiti da ne stoji iza ovakve sezonske prognoze već samo prevodimo dio originalnog članka kojega možete pročitati OVDJE. Iako sezonske prognoze imaju svoju primjenu i sve se više usavršavaju, bitno je znati da je postotak njihove ostvarivost bitno niži od uobičajenih kratkoročnih ili srednjoročnih prognoza!

 Sezonska prognoza Accuweather-a za ljeto 2016.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned