Friday, Jan. 24, 2020

Accuweather sezonska prognoza za ljeto: U Hrvatskoj će ljeto biti kišno?

Autor:

|

21.05.2014

|

Kategorije:

Accuweather sezonska prognoza za ljeto: U Hrvatskoj će ljeto biti kišno?

Poznata američka meteorološka firma Accuweather izdala je najnoviju sezonsku prognozu za nadolazeće ljeto za područje Europe.

Meteorolog Alan Reppert. najavio je natprosječno toplo ljeto u većem dijelu Staroga kontinenta uz veću mogućnost za manje oborina od prosjeka u većem dijelu Europe. Ističe da su moguće određene sličnosti nadolazećeg ljeta u Europi s ljetom 2002. i 2009. Osobito vruće moglo bi biti tijekom kolovoza. Najveće temperaturno odstupanje predviđa se za Skandinaviju i dio središnje Europe. Za područje od Rusije do istočnije Njemačke predviđa se manje oborina od prosjeka, a to područje moglo bi se prostirati sve do Rumunjske na jugu.

Ipak, veći dio navedenog, prema sezonskoj prognozi Accuweathera, ne vrijedi za područje Hrvatske, BiH, alpskih zemalja i sjeverne Italije.

Za spomenuto područje predviđa se natprosječno kišno ljeto. Najviše negativno temperaturno odstupanje zbog toga je moguće u Švicarskoj i sjevernoj Italiji. – Ako i bude ispod prosjeka, to neće biti mnogo – rekao je Reppert.

Za obalno područje srednjeg Sredozemlja, od Francuske do Grčke, a koje obuhvaća i naše područje, predviđaju se temperature u granicama višegodišnjeg prosjeka i uobičajene količine oborina.

Crometeo tim želi čitateljima naglasiti da ne stoji iza ovakve sezonske prognoze već samo prevodimo dio originalnog članka kojega možete pročitati OVDJE. Iako sezonske prognoze imaju svoju primjenu i sve se više usavršavaju, bitno je znati da je postotak njihove ostvarivost bitno niži od uobičajenih kratkoročnih ili srednjoročnih prognoza!

a1

 

 

Prognoza temperaturnog odstupanja u odnosu na prosjeka3

Prognoza oborinskog odstupanja u odnosu na prosjeks2

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić