Saturday, Aug. 8, 2020

Aktivni tropi: Earl, Nida, Howard, Ivette

Autor:

|

03.08.2016

|

Kategorije:

Aktivni tropi: Earl, Nida, Howard, Ivette

Vrhunac sezone tropskih sistema na Sjevernoj polutci obično počinje u drugom dijelu kolovoza i nastavlja se do sredine listopada.  Na početku ovogodišnjeg kolovoza aktivno je nekoliko  tropskih sistema.

Nakon  više od mjesec dana zatišja  na Atlantiku se drugog dana kolovoza formirala nova tropska oluja nazvana Earl. Oluja je nastala nad središnjim dijelom Karipskog mora i kreće se prema obalama Srednje Amerike.  Njen ulazak na kopno države Belize se očekuje u prvim satima četvrtka 4. kolovoza.  Moguće je da Earl neporedno pred ulazak na kopno ojača i postane uragan prve kategorije. Ukoliko se to dogodi biti će to prvi uragan nad Karipskim morem nakon tri godine. Na udaru jakih vjetrova, poplava i visokih valova naći će se  dijelovi Srednje Amerike, od sjevera Nikaragve i Hondurasa do Belizea, sjevera Gvatemale  kao i južni Meksiko. Nakon prelaska polutoka Yucatan Earl će preko zaljeva Campeche ponovno ući na jugoistočne obale Meksika. Nacionalni centar za uragane daje i mogućnost da se nakon prelaska Meksika ostaci oluje Eral ponovno organiziraju u tropski sistem ispred pacifičke obale Meksika.

 

Nad zapadnim  Pacifikom proteklih dana se pratio tajfun Nida. Krajem srpnja tajfun se premještao preko sjevera Filipina, a potom je drugog dana kolovoza ušao na obale južne Kine, u okolici Hong Konga.  Tajfun je donio vrlo obilnu kišu, poremećaje u prometu, a ljudskih žrtava nije bilo.

Nakon što je u srpnju nad istočnim Pacifikom formirano sedam tropskih oluja (izjednačen rekord za taj mjesec),  prvi dani kolovoza donose nove tropske oluje

Na istočnom Pacifiku je u prvim satima prvog dana kolovoza formirana  tropska oluja nazvana Howard. Ona ne privlači previše pažnje jer se, kao i niz prethodnih srpanjskih oluja kreće prema otvorenom oceanu, dalje od obala Srednje Amerike. Howard  je već osma oluja na istočnom Pacifiku u zadnjih mjesec dana. Samo je jedna od njih krajem srpnja došla do kopna, točnije do Havaja.  Howard će se već danas brzo raspasti, a nova tropska oluja nazvana Ivette je već formirana. Ta oluja je u jačanju i brzo će postati uragan, ali se i ona udaljava od obala Srednje Amerike.

Tropska oluja Earl jača nad Karipskim morem ispred obala Srednje Amerike (3.8.2016)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned