Thursday, Jul. 9, 2020

Aktivni tropi: Meksiko i Filipini na udaru uragana i tajfuna

Autor:

|

14.09.2014

|

Kategorije:

Aktivni tropi:  Meksiko i Filipini na udaru uragana i tajfuna

Sredina rujna je klimatološki  vrhunac sezone tropskih sistema na Sjevernoj hemisferi.  Ovih dana pratimo nekoliko tropskih sistema od kojih neki predstavljaju i ozbiljnu  prijetnju kopnu.

Na istočnom Pacifiku je  10. rujna, ispred obala Meksika formirana tropska oluja nazvana Odile. U subotu, 13. rujna  ojačala je i postala uragan prve kategorije. U zadnja 24 sata, od subote na nedjelju Odile je naglo ojačao i postao snažan uragan četvrte kategorije s prosječnim vjetrovima od 215 km/h. U nedjelju popodne uragan je  tek neznatno oslabio  malo ispod četvrte kategorije i po zadnjem izvješću riječ je o uraganu treće kategorije s vjetrovima od 205 km/h.   Centar uragana se nalazi oko 225  kilometara jugoistočno od meksičkog poluotoka Baja California. Iako se ne očekuje direktan pogodak, snažan uragan će proći dovoljno blizu jugozapadne obale poluotoka i tijekom noći na ponedjeljak i u ponedjeljak će donijeti obilne kiše i jake vjetrove poluotoku kao i sjeverozapadu Meksika. Vlasti Meksika naredile su evakuaciju oko 30 tisuća stanovnika zbog dolaska opasnog uragana.

Odile je već 15. imenovani tropski sistem na istočnom Pacifiku, te već sedmi tzv. veliki (major)  uragan (kategorije 3 ili više). Rekordan broj  od 8 takvih uragana je zabilježen 1992. godine. Kako se u prosječnoj godini, trećina tropske aktivnosti na istočnom Pacifiku realizira nakon polovice rujna, vrlo je izgledno da će 2014. godina donijeti rekordan broj snažnih uragana na tom području.  Izgledno je da će se u novom tjednu ispred pacifičkih obala Meksika formirati nova tropska  oluja.

Satelitska snimka uragana Odile

 

Na drugoj strani Pacifika, danas je tajfun (naziv za uragan na tom području) Kalmaegi pogodio istočne obale Filipina.  Očekuje se da će tajfun na širem području sjevera Filipina, uz vjetrove uraganske jačine  donijeti od 125 do 250 mm kiše,a u planinskom području i do 380 mm, pa je velika opasnost od poplava i odrona.  Zbog uzburkanog mora i visokih valova danas se ispred obala Filipina prevrnuo trajekt. Potvrđena je smrt dvoje ljudi, stotinjak ih je spašeno, ali se zasad ne zna koliko se njih još smatra nestalima.

Nakon prolaska Filipina  tajfun je oslabio na tropsku oluju, ali se očekuje ponovno jačanje  tajfuna nad Južnim Kineskim morem prije nego što tijekom utorka i srijede zahvati jugoistok Kine i susjedna područja Vijetnama.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tajfuna (tropske oluje)  Kalmaegi


Satelitska snimka tropske oluje Kalmaegi nakon prelaska Filipina

 

 

Aktivno je i na tropskom Atlantiku. Nad središnjim dijelom oceana tropska oluja Edourad danas je postala uragan prve kategorije.  Očekuje se daljnje jačanje uragana, pa bi u noći od ponedjeljka na utorak ili tijekom utorka Edourad trebao biti i snažan uragan treće kategorije. Povoljna je okolnost da se nalazi usred oceana, daleko od kopna. Krajem tjedan Edourad bi kao post tropska oluja trebao proći sjevernije od Azora, a vjerojatno će svoj put završiti negdje na obalama sjeverozapadne Europe.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta uragana Edouard

slika

Satelitska snimka uragana Edouard nad središnjim Atlantikom

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned