Thursday, Jul. 9, 2020

Aktivni tropi: Supertajfun, uragan, tropske oluje…

Autor:

|

02.08.2014

|

Kategorije:

Aktivni tropi: Supertajfun, uragan, tropske oluje…

Kolovoz je  na toplim oceanima sjeverne hemisfere započeo uz intenzivnu tropsku aktivnost. Ovog vikenda pratimo čak pet tropskih sistema, od kojih nekoliko njih predstavlja direktnu prijetnju kopnu.

Meteorološka „zvijezda“  vikenda je Halong. Još jučer je  to bio naziv tropske oluje nad otvorenim vodama zapadnog Pacifika. Prosječna brzina vjetrova oko centra oluje je iznosila 112 km/h. Danas, 24 sata kasnije Halong je, nakon rapidne  intenzifikacije postao supertajfun s prosječnim vjetrovima stalne brzine od 250 km/h. To ga svrstava na samu granicu, najviše pete kategorije jakosti po međunarodnoj ljestvici jakosti tropskih sistema. Prognozira se daljnje jačanje, pa bi status supertajfuna pete kategorije Halong trebao dosegnuti već do kraja subote.    Inače, Halong je formiran još 29. srpnja na području Mikronezije gdje je ispustio vrlo velike količine kiše.

Ovako snažna oluja se nalazi daleko od kopna i otoka, a kreće  se prema jugu Japana gdje se očekuje sredinom slijedećeg tjedna. Prema aktualnim prognozama tada to više ne bi bio supertajfun pete kategorije, nego i dalje opasan tajfun treće kategorije. Jug Japan i južna Koreja će vjerojatno biti na udaru snažnog tajfuna za nekoliko dana.

Položaj i prognoza intenziteta i putanje supertajfuna Halong (subota 12:00 GMT)

slika

Satelitska animacija jačanja supertajfuna Halong

 slika

slika

A isto područje ovog vikenda obilnom kišom natapa tropska oluja Nakri.   Zanimljivo je da je američki Pacifički centar za uzbunjivanje od tajfuna (JTWC) tek danas taj sistem klasificirao kao tropski i nazvao ga Nakri.  Japanska meteorološka agencija (JMA) kao i filipinska agencija PAGASA još su prije četiri dana veliko područje niskog tlaka koje se od Filipinskog mora premještalo prema sjeveru klasificirali kao imenovani tropski sistem. Tropska oluja Nakri bi prema prognozama trebala početkom tjedna, u statusu tropske depresije ući na kopno Južne Koreje. To samo znači da vjetrovi neće biti glavni problem ali hoće kiša koju donosi sporo pokretni tropski sistem.

Položaj i prognoza intenziteta i putanje tropske oluje Nakri (subota 12:00 GMT)

slika

 

Na drugoj  strani Pacifika, nad otvorenim oceanom  nalaze se također dva  sistema.  Riječ je o uraganu  prve kategorije Iselle. Uragan se kreće prema Havajima od kojih je udaljen oko 2800 kilometara. Na Havajima se očekuje tek krajem slijedećeg tjedna, ali tada bi Iselle već izgubio svoja tropska obilježja.

Na središnjem Pacifiku se danas reaktivirala i oluja Genevieve. Riječ je o tropskoj depresiji koja središnjim Pacifikom „putuje“ već nekoliko dana. Nakon što je jučer postala post tropska oluja i gotovo se raspala danas je opet ojačala na tropsku depresiju.

Napomenimo da je vrlo izgledno da će do kraja vikenda na istočnom Pacifiku nastati novi trospki sistem

Aktivirao se i tropski Atlantik. Istočno od karipskog otočja Mali Antili jučer je formirana tropska oluja nazvana Bertha.  Riječ je, nakon uragana Arthur s početka srpnja, druga imenovana oluja sezone na Atlantiku. Zanimljivo je da je baš 1. kolovoza prosječan datum formiranja druge imenovane atlantske oluje (za razdoblje 1966.-2009.).  Bertha se brzo kreće preko najistočnijih karipskih otoka donoseći snažne vjetrove prosječne brzine 85 km/h i obilnu kišu. Početkom slijedećeg tjedna se očekuje njeno skretanje na sjeveroistok Atlantika tako da će poštedjeti istočnu obalu SAD-a.

 Položaj i prognoza intenziteta i putanje tropske oluje Bertha (subota 12:00 GMT)

slika

Položaj tropskih sistema 2.8.2014. (wundergorund.com)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned