Sunday, Jul. 12, 2020

Aktivno na tropskim morima: Nilofar se raspao, jačaju Vance i Nuri

Autor:

|

31.10.2014

|

Kategorije:

Aktivno na tropskim morima: Nilofar se raspao, jačaju Vance i Nuri

Posljednjeg dana listopada se, nad sjevernim dijelom Arapskog mora, raspao tropski ciklon Nilofar. Prije tri dana, tijekom utorka 28. listopada Nilofar je nad središnjim dijelom Arapskog mora  postao ciklone četvrte kategorije (treći najjači ciklon na tom području u znanoj povijesti). Ipak, slijedećih se dana, dok se približavao granici Pakistana i Kine, došlo je do njegovog brzog slabljenja, a potom i raspada u nepovoljnim atmosferskim uvjetima, odnosno zbog snažnih vjetrova u visokoj atmosferi.  Ostaci Nilofara će graničnom području Pakistana i Indije ipak  donijeti obilniju kišu, ali bez jakih vjetrova i plimnog vala koji prate snažne tropske sisteme.

Aktivno je i na tropskom Pacifiku, i istočnom i zapadnom. Na istočnom dijelu najvećeg svjetskog oceana, je u četvrtak formirana tropska oluja nazvana Vance. Nalazi se oko 800 kilometara jugozapadno od Acapulca i zasad ne ugrožava kopno.  Očekuje se da bi Vance tijekom vikenda ojačao i postao uragan prve kategorije.  Za razliku od većine uragana na istočnom Pacifiku koji se upute prema otvorenom oceanu, Vance bi početkom slijedećeg tjedna trebao skrenuti prema sjeveroistoku, te oko utorka, 4. studenog pogoditi sjeverne pacifičke obale Meksika.  Ipak, prognostički modeli očekuju da bi do uragan oslabio i do kopna  stigao kao tropska oluja.

Vance  je već dvadeseta imenovana tropska oluja na istočnom Pacifiku ove godine. Čak 15 oluja je dosegnulo status uragana, a njih 8 je ojačalo najmanje do treće kategorije (tzv. „veliki „ uragani). Prosječno se godišnje na istočnom Pacifiku (od svibnja do kraja studenog) formira 15 tropskih oluja, od kojih 8 postanu uragani, a 3 dosegnu status  treće ili više kategorije. Zadnji je puta istočni Pacifik bio aktivniji 1992 godine. Tada je imenovano 25 oluja (od čega 14 uragana, te 8 velikih).

Kraj listopada donosi  novu tropsku oluju i na zapadnom Pacifiku. Nakon što je u prvoj polovici listopada supertajfun Vongfong dosegnuo status  pete kategorije, uslijedilo je dvotjedno zatišje u drugoj polovici mjeseca.  Tropska  oluja Nuri  se nalazi nad istočnim dijelom Filipinskog mora. Trebala bi se kretati prema sjeveru, i slijedećih tjedan dana će se nalaziti daleko od većih otoka i kopna.  Početkom novog tjedna  se prognozira da bi oluja postala tajfun treće kategorije.   Krajem tjedna bi mogla proći blizu Japana, ali je  zasad još prerano prognozirati da li će Nuri ozbiljnije ugroziti Japan.

Prognoza putanje  intenziteta tropske oluje Vance

 slika

Prognoza putanje  intenziteta tropske oluje Nuri

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned