Wednesday, Jun. 3, 2020

Alberto „otvorio“ sezonu tropskih oluja i uragana na Atlantiku

Autor:

|

25.05.2018

|

Kategorije:

Alberto „otvorio“ sezonu tropskih oluja i uragana  na Atlantiku

Sezona tropskih oluja i uragana na Atlantiku službeno kreće 1. lipnja, a završava 30. studenog. U tim datumima nema ničeg magičnog. To razdoblje je odabrano jer se unutar tih šest mjeseci formira više od 97% tropskih sustava na Atlantiku. Vrhunac sezone je ipak od sredine kolovoza do sredine listopada, a izvan tog razdoblja tropski sustavi su na Atlantiku rijetki.

Tjedan dana prije službenog starta, danas je ispred obala meksičkog poluotoka Yucatan formirana suptropska oluja nazvana Alberto. Oluja ima osobine i tropskog i izvan tropskog sustava pa je službeno klasificirana kao suptropski sustav. Tijekom vikenda Alberto će se uz postupno jačanje premjestiti nad Meksički zaljev. Oko ponedjeljka se očekuje ulazak oluje na južne obale SAD-a. Ulazak na kopno se prognozira na širem području New  Orleansa. Oluja bi u slijedeća dva dana mogla postati i prava tropska oluja, a zasad postoji i manja vjerojatnost da dosegne i status uragana.

U četvrtak je američka Državna agencija za oceane i atmosferu (NOAA) objavila i prvu službenu prognozu za ovogodišnju sezonu uragana. NOAA predviđa da je vjerojatnost za prosječnu sezonu 40%, za iznad prosječnu  35%, a za ispodprosječnu 25%.  Prosječna sezona donese 12 imenovanih tropskih oluja, od kojih njih 6 postanu uragani, a tri uragana dosegnu status tzv. „velikog“ uragana (kategorije 3, 4 ili 5). Za aktualnu sezonu NOAA predviđa s vjerojatnošću od 70% da eće biti formirano od 10 do 16 tropskih oluja, od čega 5 do 9 uragana, te 1 do 3 velika uragana.

 

Naslovna slika: Prognoza putanje suptropske oluje Alberto (25.5.2018) – izvor: NHC

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned