Saturday, Nov. 28, 2020

Alex i Pali: Rijetke siječanjske tropske oluje na Atlantiku i Pacifiku

Autor:

|

13.01.2016

|

Kategorije:

Alex i Pali:  Rijetke siječanjske tropske oluje na Atlantiku i Pacifiku

Početak 2016. godine  donosi i dva,  za ovo doba godine vrlo rijetka tropska sistema.  Danas je na istočnom Atlantiku, oko 1300 kilometara jugozapadno od Azora formirana suptropska oluja nazvana Alex, što je prvo ime na popisu tropskih oluja i uragana za 2016. godinu. Alex je klasificiran kao suptropska oluja jer ima obilježja i tropskih i vantropskih oluja.  Alex se kreće prema  sjeveoristoku Atlantika i tijekom petka bi trebao proći pored otočja Azori.  Uz olujne vjetrove. očekuje se i  obilna kiša, lokalno i do 175 mm.  Alex će tada već izgubiti suptrospka obilježja i kao izvantropska oluja će se uputiti prema sjeveru Atlantika.

Siječanjski tropski sistemi na Atlantiku su vrlo rijetki. Alex je tek četvrta poznata tropska oluja nastala na Atlantiku tijekom mjeseca siječnja u znanoj povijesti tj. od 1851. godine.  To se dogodilo još 1938 godine (ta je oluja i jedini siječanjski uragan na Atlantiku), 1951 i 1978 godine.  Uz to, poznata su još i samo dva tropska sistema  koji su  formirani krajem prosinca te su svoj put završili u siječnju. Posljednja je bila tropska oluja Zeta, nastala 30.12.2005. godine, kao zadnji tropski sistem rekordno aktivne godine (28 imenovanih oluja).

Položaj i prognoza putanje i intenziteta suptropske oluje Alex (13.1.2016)

slika

Satelitska snimka suptropske oluje Alex

slika

 

Na središnjem Pacifiku je 7. siječnja  2016. formirana tropska oluja Pali. Potom je nekoliko dana kasnije, 12. siječnja Pali postao i uragan druge kategorije. Pali se nalazi oko 2400 kilometara jugozapadno od Havaja,  vrlo blizu ekvatora (3.4° N). Riječ je o „najranijem“ uraganu formiranom na području središnjeg i istočnog Pacifika u znanoj povijesti (dosad je rekord držao uragan Ekeka, 30.1.2992). Uz taj uragan poznata je samo još jedna tropska oluja na središnjem Pacifiku u siječnju.  Sezona uragana na središnjem Pacifiku počinje u srpnju, kada se prosječno formira prvi tropski sistem.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned