Monday, Aug. 2, 2021

Amanda: Najjači svibanjski uragan na istočnom Pacifiku u znanoj povijesti

Autor:

|

25.05.2014

|

Kategorije:

Amanda: Najjači svibanjski uragan na istočnom Pacifiku u znanoj povijesti

Uragan Amanda je tijekom subote i nedjelje nastavio proces tzv. rapidne intenzifikacije (naglog jačanja). Nakon što je u subotu tropska oluja Amanda postala uragan prve kategorije (stalni vjetrovi od 120 km/h) , trebalo je 24 sata da ojača do uragana treće kategorije (185 km/h). U slijedećih 6 sati tijekom nedjeljnog jutra Amanda je postala uragan četvrte kategorije (225 km/h).  Uragan je nastavio jačati i tijekom dana te je po zadnjem izvješću američkog Državnog centra za uragane (NHC) riječ o uraganu na samoj granici četvrte i pete kategorije s stalnim vjetrovima  od 255 km/h.

Trebalo je dakle, samo 24 sata da od uragana prve kategorije (129 km/h) nastane uragan na gornjoj granici četvrte kategorije (250 km/h). Tlak zraka u središtu uragana se u tom razdoblju snizio sa 989 mb na 932 mb.  Ipak taj pad tlaka od 57 mb u 24 sata je daleko od  svjetskog rekorda.  za neki tropski sistem. Njega drži tajfun Forrest  na zapadnom Pacifiku iz rujna 1983.  U njegovom središtu se tlak zraka u 24 sata spustio za 100 mb, od 985 mb do 885 mb.

Amanda  se nalazi daleko od obala Srednje Amerike, oko 1240 kilometara  udaljena od poluotoka Baja California.  Tlak u središtu uragana je 932 mb.   Prema zadnjoj analizi NHC-a uragan je vrlo vjerojatno dosegnuo ili je blizu svog maksimalnog intenziteta te se očekuje postupno slabljenje  koje će se nastaviti slijedećih dana dok se  nude kretao prema sjeveru.

Amanda je danas postala najjači  svibanjski uragan  na području istočnog Pacifika u znanoj povijesti. Podaci o uraganima na tom se području vode od 1949. godine.  Ukoliko do kraja dana Amanda još malo ojača postati će i najraniji uragan pete kategorije na tom području u znanoj povijesti. Zasad taj rekord drži uragan Ava koji je status pete kategorije dosegnuo  7. lipnja 1973. godine. Slično kao i Amanda, i uragan Ava se zadržavao nad otvorenim oceanom, daleko od kopna.

Amanda je najraniji uragan četvrte kategorije na istočnom Pacifiku. Vrlo se rijetko uragani na tom području formiraju u svibnju. Prosječni datum pojave prvog uragana je 26. lipnja, a prvog snažnog (major) uragana je 19. srpnja. Za usporedbu, još se nikad na Atlantiku nije u svibnju formirao neki uragan četvrte kategorije, Najraniji takav uragan je formiran tek krajem lipnja (uragan Audrey 1957. godine).

Prognoza intenziteta tropskih sistema je i dalje vrlo teška, i za blisko razdoblje. O tome govori i primjer Amande.  Kad je Amanda psotala tropska oluja, u petak 23. svibnja se prognoziralo da će u nedjelju dosegnuti tek status uragana prve kategorije.

Nanjnovije informacije o uraganu Amanda pratite i na stranicama našeg foruma u temi: Uragan Amanda

Položaj i prognoza putanje i intenziteta uragana Amanda

slika

Satelitska snimka

 slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned