Friday, Jul. 3, 2020

Amanda: Prvi uragan sezone na istočnom Pacifiku

Autor:

|

24.05.2014

|

Kategorije:

Amanda: Prvi uragan sezone na istočnom Pacifiku

Tjedan dana nakon službenog početka sezone tropskih oluja i uragana na istočnom Pacifiku, formiran je i prvi tropski sistem. U četvrtak, 22. svibnja najprije je nastala tropska depresija koja je dan poslije ojačala i postala prva imenovana  tropska oluja nove sezone, Amanda.   Danas je, nakon  tzv. faze „rapidne intenzifikacije“ Amanda postala i uragan prve kategorije.

Prema izvještaju američkog Nacionalnog centra za uragane u 24 sata Amanda je naglo ojačala od trospke depresije s stalnim vjetrovima od 56 km/h do uragana prve kategorije s stalnim vjetrovima od 120 km/h.  Očekuje se daljnje  jačanje pa je vjerojatno da će Amanda do kraja vikenda dosegnuti i status uragana treće kategorije.  Posljednje prognoze predviđaju vjetrove do 212 km/h.

Povoljna je okolnost da se uragan u naglom jačanju nalazi, a i ostati će daleko od kopna. Centar uragana je 1035 kilometara jugoistočno od pacifičke obale Meksika.   Početkom slijedećeg tjedna uragan će početi slabiti.  Njegovi ostaci bi tek mogli krajem  svibnja donijeti kišu  sjeveru Meksika i jugozapadu SAD-a,

Iako se kao službeni početak sezone uragana na istočnom Pacifiku uzima datum 15. svibnja, prosječno se prva tropska oluja imenuje 10. lipnja,  a prvi uragan se prosječno formira 26. lipnja. Rijetko je i da ovako rano u sezoni nastane već i snažna uragan (kategorije 3 ili više). Takav  se uragan na istočnom Pacifiku  prosječno formira na datum 19. srpnja.

Sezonska prognoza  za istočni Pacifik očekuje iznadprosječno aktivnu sezonu. NOAA  je 22. svibnja 2014. objavila  sezonsku prognozu po kojoj očekuje od 14 do 20 imenovanih oluja, od čega 7 do 11 uragana, anjih 3-6 bi bili tzv. „veliki“ uragani  (kategorije 3 ili više).  Prosječna sezona na istočnom Pacifiku donese 15 oluja, od čega  8 uragana (4 velika).  Glavni  faktor zbog kojeg se  na istočnom Pacifiku prognozira aktivna uraganska sezona je očekivani razvoj klimatskog fenomena El Nino, koji, za razliku od Atlantika, stvara povoljne atmosferske uvjete za razvoj uragana.

Povoljna je ipak okolnost da većina tropskih sistema koji nastanu na istočnom Pacifiku ne dođe do obala Srednje Amerike, već se uputi prema otvorenom oceanu. Meksiko prošle godine nije bio te sreće.  Sredinom rujna  2013. su čak dva tropska sistema, i s Atlantika (tropska oluja Ingrid) i Pacifika (uragan Manuel), istovremeno pogodila Meksiko, što se dogodilo prvi puta nakon 1958. godine.  Uragan Manuel  je donio obilne kiše na sjeverozapadu Meksika. Poginulo  je 169  osoba, najviše u odronima zemlje.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta uragana Amanda

slika

Satelitska snimka uragana Amanda koji se nalazi oko 1000 kilometara ispred pacifičke obale Meksika

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned