Thursday, May. 28, 2020

Ana: Prva tropska oluja na Atlantiku u 2015. godini

Autor:

|

09.05.2015

|

Kategorije:

Ana: Prva tropska oluja na Atlantiku u 2015. godini

Ispred jugoistočnih obala SAD-a u četvrtak 7. svibnja formirao se prvi tropski sistem u 2015. godini.  Bila je to suptropska oluja nazvana Ana. Suptropske (hibridne) oluje imaju karakteristike i tropskih i izvantropskih oluja. Tijekom subote Ana je klasificirana kao tropska oluja.  Ana se približava obalama SAD-a te se očekuje da će centar oluje ući na kopno na granici Južne i Sjeverne Karoline u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu.  Uz obilnu kišu očekuju se najjači udari vjetra od 80 do 100 km/h.  Moguće je da tropska oluja „proizvede“ i nekoliko tornada i pijavica.

Ana je formirana gotovo mjesec dana ranije od tzv. službenog početka sezone tropskih oluja i uragana na Atlantiku. Sezona traje od 1. lipnja do 30. studenog, budući se u tom razdoblju formira najveći broj oluja. Izvan tog razdoblja su tropske oluje na Atlantiku rijetke, ali se u nekim godinama javljaju. Od 1851. godine (od kada se vode podaci) prije početka lipnja formirano je 39 tropskih oluja u 32 različite godine.  Samo njih 5 je postalo i uraganom.

Od  1960. godine (početak satelitskog praćenja tropskih sistema) na Atlantiku se prije lipnja tropska oluja formira prosječno svake druge ili treće godine, najčešće u svibnju. Posljednji se puta to dogodilo u svibnju 2012. godine kada su u svibnju formirane čak 2 tropske oluje.

Zanimljivo je da su sezone u kojima je prva tropska oluja formirana prije lipnja najčešće (u 62% godina) završavala kao prosječne ili ispod prosječne.  Za 2015. godinu  sve dosad objavljene prognoze  očekuju ispodprosječnu tropsku aktivnost na Atlantiku. Službena prognoza  američkog  Nacionalnog centra za uragane biti će objavljenja krajem svibnja.

Položaj i prognoza putanje tropske oluje Ana

slika

Satelitska snimka tropske oluje Ana

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned