Monday, Apr. 19, 2021

Analiza: Potopljeni Zlarin

Autor:

|

16.02.2014

|

Kategorije:

Analiza: Potopljeni Zlarin

Noć s utorka na srijedu stanovnici otoka Zlarina, dogo će pamtiti. Kiša je te noći doslovce potopila ovaj otok. Vodena bujica nosila je sve pred sobom, plavila konobe, kuće uz more i prizemne stanove, izrovala ceste i puteve, ispirala kamenice pune maslinovog ulja i potapala brodove…Štete su ogromne.

Osvrnimo se malo na događaj s meteorološke strane.Te noći, jedna od brojnih ovozimskih fronti premještala se preko našeg područja. Nakon što je prvo zahvatila zadarsko područje, nova grmljavinska nestabilnost aktivirala se oko 2h ujutro u žirijskom akvatoriju i nastavila svoj put prema sjeveroistoku. Oko 3 sata uz intezivnu grmljavinu, obilna kiša obrušila se na područje Zlarina, Šibenskog kanala i južna gradska i prigradska područja.

Po medijima se spominjao podatak od 122 litre po metru četvornom kiše, izmjerenih na Zlarinu. Nismo upoznati o nekim službenim ili neslužbenim meteorološkim mjerenjima na otoku Zlarinu, tako da ovaj podatak ne možemo uzeti kao mjerodavan. Na žalost, tamo ne posjedujemo niti automatsku mjernu postaju, pa o stvarnoj količini oborina možemo samo nagađati. Najbliža AMP postaja na Krvavicama, izmjerila je tu noć 74 litre po metru četvornom kiše, a sličan podatak dostavio je ujutro i službeni DHMZ.

Put kretanja fronte otvara mogućnost da je na Zlarinu možda bilo 10- 20 litara više. Prava priroda problema je u samoj geografiji ovog otoka i pripadajućeg mu mjesta. Naime, Zlarin je poznat po svojim vruljama i izvorima slatke vode, koji su aktivni čak i ljeti, u sušnim mjesecima. Možemo tek zamisliti koliko su nabujale podzemne vode i razni izvori kad je od početka 2014. godine i ove čudne zime izmjereno već 260 litara oborina, dakle u samo dva mjeseca, što je već daleko iznad prosjeka za naše područje.

Ako tome još dodamo i samu konfiguraciju mjesta, smještenog u kotlini i ogromnu količinu vode koja se, potpomognuta s 90-tak litara oborima izlijevala s okolnih brda u mjesto, jasno je da je ovakav scenarij, na žalost, bio neizbježan.

Bilo kako bilo, zlarinjani će dugo pamtiti noć s 12. na 13. veljače 2014. godine i zbrajati štete od nepogode koja ih je zadesila.

Grad Šibenik sličan povodanj zadesio je u nedjelju 06.12. 2004. godine, kad je u nekoliko sati palo 150 litara kiše po metru četvornom.

 

Ivica Grbelja

 

Komentari

Share This Article

Related News

ANALIZA: Superćelijski oblak pred Splitom (FOTO, VIDEO)
Snažna pijavica pogodila Supetar i načinila veliku materijalnu štetu (FOTO, ANALIZA)
Tople ljetne noći: Fenski učinak bure

O Autoru

Šibenik Meteo