Friday, Jun. 5, 2020

Andres: Prvi uragan sezone na sjeveroistoku Pacifika

Autor:

|

30.05.2015

|

Kategorije:

Andres: Prvi uragan sezone na sjeveroistoku Pacifika

Sezona tropskih oluja (uragana) na sjeveroistoku Pacifika službeno počinje  15. svibnja i traje do 30. studenog. Dva tjedna kasnije od službenog početka, u četvrtak 28. svibnja formirala se prva tropska oluja nazvana Andres. U petak je Andres postao uragan prve, a u subotu i uragan druge kategorije jakosti s najjačim vjetrovima prosječne brzine od 165 km/h.  Andres se nalazi daleko od pacifičkih obala Meksika, 1100 kilometara južnije od poluotoka Baja California i ne predstavlja prijetnju kopnu.  Slijedećih se dana očekuje njegovo postupno slabljenje.  Međutim, tada se već očekuje formiranje nove tropske oluje koja bi trebala nastati bliže pacifičkim obalama Meksika.

Američki Nacionalni centar za uragane koji „pokriva“ i područje sjeveroistočnog Pacifika je ranije tijekom svibnja objavio prognozu prema kojoj je vjerojatnost da  ovogodišnja sezona bude  iznadprosječno aktivna 70%.  Broj očekivanih tropskih oluja je od 15 do 22. Snagu uragana bi trebalo dosegnuti od 7 do 12 tropskih oluja, a njih 5 do 8 bi postali i snažni uragani (treće ili više kategorije).

I za područje središnjeg Pacifika se s vjerojatnošću od 70% prognozira izandprosječno aktivna sezona, sa 7 do 8 tropskih oluja.

Prognoza putanje i intenziteta uragana Andres (wunderground.com)

slika 

Satelitska snimka uragana Andres

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned