Thursday, Jul. 9, 2020

Arlene: Rijetka travanjska tropska oluja na Atlantiku

Autor:

|

20.04.2017

|

Kategorije:

Arlene:  Rijetka travanjska  tropska oluja na Atlantiku

„Mojoj dugoj karijeri u prognozi uragana moram dodati još jedno iznenađenje!“. Tim je riječima prognostičar američkog Državnog centra za uragane danas započeo prognostičku analizu tropske oluje Arlene. Nakon što je u srijedu, 19. travnja 2017. na Atlantiku, između Bermude i Azora, formirana suptropska depresija, danas je taj sistem poprimio prava tropska obilježja i postao tropska depresija. Službene prognoze su najavljivale brzo slabljenje tog sustava, odnosno nije se očekivalo da će prosječna brzina vjetrova dostići 63 km/h, što je uvjet da bi oluja dobila službeno ime. Ipak, to se dogodilo i Atlantik je tako već u travnju dobio prvu tropsku oluju u 2017. godini.

Arlene se nalazi oko1 300 km zapadno od Azora. Prosječna brzina vjetrova je 75 km/h. Ukoliko se ne dogodi još koje iznenađenje, Arlene bi se već u petak trebala raspasti odnosno postati dio velike izvan tropske ciklone nad tim dijelom Atlantika.

To je tek drugi puta u znanoj povijesti (a podaci o tropskim olujama se bilježe od 1851. godine) da je u mjesecu travnju na Atlantiku formirana imenovana tropska oluja. Do  danas, jedina travanjska tropska oluja je bila oluja Ana  u travnju 2003. godine. Ipak, treba naglasiti da je ovako slabe tropske oluje nad otvorenim Atlantikom praktički bilo nemoguće detektirati prije početka satelitske ere praćenja tropskih sistema na Atlantiku tj. od šezdesetih godina 20. stoljeća.

Sezona tropskih oluja i uragana na Atlantiku službeno traje od 1. lipnja do 30. studenog. Ti su datumi odabrani budući se u tom razdoblju formira 97% svih tropskih sistema. Prosječno se jednom u svakih deset godini formira tropski sistem izvan tog razdoblja. Međutim, u  zadnjih 6 godina ovo je već četvrta godina da se tropska oluja/uragan formira prije 1. lipnja. To se dogodilo 2012, 2015 i 2016 godine. Štoviše, prošle godine je prva oluja odnosno uragan formiran već u mjesecu siječnju (uragan Alex nastao 13.1. 2016. i potom pogodio Azore). I druga oluja prošle godine je formirana prije službenog početka sezona (oluja Bonnie 28.5.2016. godine pogodila Sjevernu Karolinu).

Službena prognoza nove sezone uragana na Atlantiku će biti objavljena krajem svibnja. A prema  nekoliko „ranih“ sezonskih prognoza koje su objavljene počekom travnja, 2017. godina bi trebala donijeti ispod prosječnu do prosječnu tropsku aktivnost na Atlantiku. To prema dugogodišnjem prosjeku znači oko 11 do 12 imenovanih oluja, od kojih 3 do 4 postanu  uragani, a 1 do 2 budu tzv. snažni uragani (kategorije 3 ili više). Glavni razlog za ovakvu prognozu je očekivani razvoj klimatskog poremećaja El-Nino u kasno ljeto i jesen. Naime, El-Nino (iznad prosječne površinske temperature oceana na ekvatorijalnom tropskom Pacifiku) stvara nepovoljnije atmosferske uvjete za razvoj tropskih sistema na Atlantiku.

Satelitska snimka i pozicija  tropske oluje Arlene nad središnjim Atlantikom

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned