Thursday, Jul. 16, 2020

Arthur: Prva tropska oluja sezone na Atlantiku ; Aktivan i istočni Pacifik

Autor:

|

01.07.2014

|

Kategorije:

Arthur: Prva tropska oluja sezone na Atlantiku ; Aktivan i istočni Pacifik

Prvog dana srpnja   formirana je prva tropska oluja u 2014. godini na sjevernom Atlantiku. Oluja je nazvana Arthur i nalazi se ispred istočnih obala Floride.   Prognoze govore da će se Arthur kretati prema sjeveru, uz istočnu obalu Floride, te se ne očekuje njen ulazak na kopno. Istoku Floride Arthur donosi obilnu kišu i vjetrove prosječne brzine od 65 km/h.

U drugom dijelu tjedna, za vrijeme prazničkog vikenda u SAD-u,  Arthur će se kretati prema sjeveru uz istočnu obalu SAD-a uz daljnje jačanje. Očekuje se da bi u petak Arthur postao i uragan prve kategorije dok bude prolazio uz obale Sjeverne Karoline.  Početkom slijedećeg tjedna Arthur bi trebao kao izvantropska oluja proći uz atlantske obale Kanade.

Aktivno je i na istočnom Pacifiku gdje se trenutno nalaze dvije tropske oluje. Tropska oluja Douglas se nalazi 750 kilometara jugozapadno od meksičkog poluotoka Baja Calaifornia. Slijedećih se dana očekuje njeno daljnje udaljavanje prema otvorenom oceanu i postupno slabljenje.

Bliže pacifičkoj obali Meksika je tropska oluja Elide. Nalazi se 185 kilometara južno do Manzanilla, a u slijedeća dva dana će na tom području i stacionirati. Njeni vanjsku rubovi donose obilniju kišu uz obalu meksičke države Colima.  Prema kraju tjedna i Elide će se udaljavati prema otvorenom oceanu.

 

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tropske oluje Arthur

 

Satelitska snimka tropske oluje Arthur

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned