Sunday, Jul. 5, 2020

Atlantik čeka (još jedna) ispodprosječna sezona uragana?

Autor:

|

27.05.2015

|

Kategorije:

Atlantik čeka (još jedna) ispodprosječna sezona uragana?

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) u srijedu  27. svibnja  je objavila prognozu predstojeće sezone uragana na Atlantiku.  Prema toj prognozi (kao i  svim prognozama koje su već objavljenje tijekom travnja i svibnja)  i ova će  godina. kao i 2014.  na tropskom Atlantiku najvjerojatnije biti  ispod prosječno aktivna.

Za ovu se godinu prognozira s vjerojatnošću od 70% da će se formirati od 6 do 11 imenovanih tropskih oluja, od kojih njih 3 do 6 mogu  postati uragani, a najviše 2  uragana bi mogli  postati snažni uragani (najmanje treće kategorije  s vjetrovima prosječne brzine od najmanje 178 km/h ).  Ako se uzmu srednje vrijednosti navedenih raspona onda NOAA prognozira 8.5  tropskih oluja, odnosno 5.5 uragana, a samo jedan snažni uragan. Prosječna godina na Atlantiku donese 12 tropskih oluja, od kojih šest postanu uragani, a tri od njih i snažni uragani.

U službenoj prognozi NOAA  ipak naglašava da je vjerojatnost prosječne sezone 20%, a iznadprosječne 10%.  Naglašava se i da ispodprosječan sezona može donijeti uragan s katastrofalnim posljedicama. Kao klasičan primjer se navodi 1992. godina koja je donijela tek 7 imenovanih oluja, ali je prva od njih bio uragan pete kategorije (Andrew) koji je devastirao jug Floride.

Kao glavni faktor  za koje se očekuje da će utjecati na manje aktivnu sezonu uragana navodi se, već prisutni klimatski fenomen El- Nino (povećanje površinske temperature oceana na  ekvatorijalnom Pacifiku).  Očekuje se da će se El-Nino intenzivirati prema kasnom ljetu i  u jesen (kada je klimatološki vrhunac sezone uragana na Atlantiku).  Na Atlantiku se utjecaj tog fenomena osjeća u vidu jačanja visinskih vjetrova u atmosferi koji otežavaju razvoj tropskih oluja i uragana. Nasuprot tome, nad Pacifikom (i istočnim i zapadnim) se ove godine očekuje iznad prosječna tropska aktivnost.

Drugi razlog za očekivanu manje aktivnu sezonu na Atlantiku su prognoze po kojima bi površinska temperatura oceana na tropskom Atlantiku trebala biti oko prosječne, što također ne ide u prilog jačoj tropskoj aktivnosti.

Podsjetimo da je u zadnja dva desetljeća  tropska aktivnost na Atlantiku bila iznadprosječna. U razdoblju od 1995.-2014. prosječno je formirano 14.7 tropskih oluja, od čega 7.6 uragana (3.5 treće ili više kategorije).

Dosad najaktivnija sezona, bila je ona iz 2005. godine koja je donijela 28 imenovanih oluja. Čak njih 15 dosegnulo je snagu uragana, a njih 7 su bili snažni uragani, od čega čak četiri pete kategorije. Iz te godine pamtimo i čuveni uragan Katrina, kao i uragan Wilma (najintenzivniji atlantski uragan u znanoj povijesti).

Druga najaktivnija godina bila je 1933. sa 21 imenovanom olujom. Na trećem mjestu je  izjednačeno  5 godina  sa 19 imenovanih oluja, uključujući i tri posljednje godine u nizu (2012, 2011, 2010, 1995, i1887.)

Sezona tropskih oluja  i uragana na Atlantiku službeno počinje 1. lipnja i traje do 30. studenog.  Imena na popisu za ovu godinu su: Ana, Bill,Claudette, Danny, Erika, Fred, Grace,Henri, Ida, Joaquin, Kate, Larry, Mindy, Nicholas, Odette, Peter, Rose, Sam,Teresa, Victor i Wanda. Ako se ostvari NOAA prognoza ime Larry ove godine neće doći na red.

Zanimljivo je da je prva imenovana oluja ove godine već formirana i prije službenog početka sezone. Riječ je o tropskoj oluji Ana koja je početkom svibnja pogodila jugoistok SAD-a. Inače, prosječni datum formiranja prve imenovane oluje je  9. srpnja, a prosječan datum nastanka prvog uragana je 10. kolovoza.

Naslovna fotografija: uragan Katrina iz 2005. godine

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned