Thursday, Jul. 16, 2020

Atlantik očekuje mirna sezona uragana?

Autor:

|

22.05.2014

|

Kategorije:

Atlantik očekuje mirna sezona uragana?

Američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA)  objavila je prognozu za  predstojeću  sezonu tropskih oluja i uragana na Atlantiku.  Sezona službeno počinje 1. lipnja i traje do 30. studenog,   Očekuje se da će tropska aktivnost na Atlantiku ove godine biti ispod prosječna do prosječna.  Vjerojatnost da  sezona bude ispod prosječna je 50%, vjerojatnost prosječne sezone je 40%,  te samo 10% da sezona bude iznadprosječno aktivna.  Prosječna sezona na Atklantiku donese 12 imenovanih tropskih oluja, od kojih njih 6 dosegne status uragana, a tri od njih postanu tzv. snažni uragani (kategorije 3, 4 ili 5).

NOAA očekuje, s vjerojatnošću od 70%,  8 do 13 imenovanih tropskih oluja.  Njih 3 do 6 bi mogle postati uragani, od kojih 1 do 2 snažni uragani.   Prognozira se da bi ACE indeks (uzima u obzir i jačinu i duljinu trajanja oluja i uragana)   mogao iznositi od 40 do 100% prosjeka.

NOAA ističe da je glavni  razlog  očekivane  tihe sezone uragana očekivani razvoj klimatskog poremećaja El Nino tijekom ljeta i rane jeseni kada je tropska aktivnost najintenzivnija. El Nino je klimatski  poremećaj kojim se nazivaju iznadprosječno visoke površinske temperature oceana na ekvatorijalnom Pacifiku. El Nino utječe na vremenske prilike u mnogim krajevima Zemlje. U godinama kada se razvije El Nino tropska aktivnost na Atlantiku je smanjena. Naime, tada nad tropskim Atlantikom prevladavaju jaki visinski vjetrovi koji onemogućavaju razvoj tropskih sistema ili ih znatno oslabe.

I površinska temperatura oceana na tropskom Atlantiku je ispod ili oko prosjeka i očekuje se da će takva i ostati i do kraja sezone, što također ne pogoduje razvoju tropskih sistema.

I svi ostali relevantni prognostički centri koji su objavili prognoze za  sezonu uragana, očekuju ispod prosječnu  do najviše prosječnu tropski aktivnost na Atlantiku u 2014. godini.

Ipak,  naglašava se da je dovoljan i samo jedan uragan ili tropska oluja, da sezona za područje koje pogodi bude devastirajuća.  Stanovnici uz obale Atlantika moraju se pripremiti za sezonu na isti način kao da se očekuje najaktivnija sezona. Najbolji primjer za to je 1992. godina kada je  imenovano samo 6 oluja. Prva od njih je bio uragan  pete kategorije (Andrew) koji je krajem kolovoza te godine devastirao jug Floride. Ističe se i primjer 2004. godine kada su SAD, unatoč razvoju poremćaja El Nino pogodila čak 4 snažna uragana.

Riječ je ipak o sezonskim prognozama koje se mogu ali i ne moraju ostvariti. Zanimljiv je primjer iz 2013. godine. Prije godinu dana, u ovo doba, gotovo svi prognostički centri su očekivali vrlo aktivnu sezonu uragana.  Sezona je na kraju ispala prosječna po briju oluja, ali sa samo dva uragana prve kategorije je bila jedna od najmirnijih u  znanoj povijesti.  Detaljnije o „debaklu“ sezonskih prognoza u 2013. pročitajte  OVDJE.

Prije nekoliko dana je objavljena i službena prognoza za područje istočnog Pacifika. El Nino na istočnom Pacifiku obično donese povećani broj oluja i uragana. NOAA ove godine očekuje 14 dp 20 tropskih oluja, od čega 7 do 11 uragana te 3 do 6 snažnih uragana.  prosječne brojke za to područje iznose  15 oluja, 8 uragana od čega 4 snažna.   Vrlo je velika vjerojatnost da se slijedećih dana na istočnom Pacifiku formira prva tropska oluja ispred obala Meksika. Nazvat će se Amanda, ali ne bi trebala doći do kopna.

Zanimljivo je i da dugoročnije prognoze naznačuju da bi se tropski sistem mogao već  početkom lipnja formirati na području Karipskog mora. Prva tropska oluja na Atlantiku ove godine biti će nazvana Arthur.

NOAA prognoza za sezonu uragana 2014.

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned