Thursday, Jul. 9, 2020

Atlantik: Uragan Cristobal juri prema Islandu

Autor:

|

28.08.2014

|

Kategorije:

Atlantik: Uragan Cristobal juri prema Islandu

Proteklih dana na Atlantiku pratimo treću imenovanu oluju sezone, ujedno i treći uragan nazvan Cristobal.  Krajem prošlog tjedna, dok još nije bila imenovana tropska oluja, na sjeveroistočnim Karibima pala je obilnija kiša. U poplavama i bujicama na Haitiju i Dominikanskoj Republici su poginule 4 osobe, a  na otočju Turks i Caicos još jedna.

U nedjelju 24.8.2014. je nad Bahamima oluja dobila ime Cristobal, a dan kasnije je ojačala i postala uragan prve kategorije. Proteklih dana uragan se kretao uz istočnu obalu SAD-a  prema sjeveroistoku. Danas  se centar uragana nalazi između Nove Škotske i Bermuda i brzo se kreće dalje na sjever.

Tijekom petka će se spojiti s hladnom frontom i pretvoriti u snažnu izvantropsku ciklonu nad sjevernim Atlantikom. Iako će izgubiti tropska obilježja, tijekom vikenda će tu snažnu ciklonu nad sjevernim Atlantikom pratiti vjetrovi uraganske jačine. Početkom slijedećeg tjedna ta će snažna ciklona pogoditi Island.

Iako se Cristobal kreće na sigurnoj udaljenosti od istočne obale SAD-a, ipak to ne znači da nema opasnosti. Veći dio obale zapljuskuju  veliki  valovi koji stvaraju uz obalu jake  i snažne povratne struje (tzv. rip currents). Te su struje uz obalu New Jerseya i Marylanda odvukle dva plivača koji su se utopili.  Time se ukupni broj žrtava uragana Cristobal popeo na sedam.

Položaj i prognoza intenziteta i putanje uragana Cristobal (28.8.2014.)

 slika

Satelitska snimka uragana Cristobal (28.8.2014.)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned