Thursday, Jul. 2, 2020

Azija, Bliski Istok, Europa: Povijesni val vrućina na kraju svibnja

Autor:

|

06.06.2017

|

Kategorije:

Azija, Bliski Istok, Europa: Povijesni val vrućina na kraju  svibnja

Aziju, Bliski Istok i dijelove Europe zadnjeg tjedna svibnja i prvog tjedna lipnja zahvatio je jedan od najjačih valova vrućina u znanoj povijesti.  U Pakistanu je 28. svibnja u mjestu Turbat izmjerena temperatura od 53.5°C. Riječ je o rekordno visokoj temperaturi izmjerenoj na Zemlji ikad u mjesecu svibnju. Izjednačen je i pakistanski rekord za apsolutno najvišu temperaturu (26. svibnja 2010).  Ta temperatura spada i među pet najviših temperatura ikad pouzdano  izmjerenih na našoj planeti, u bilo kojem mjesecu. Navedena temperatura od 53.5°C je izmjerena na službenoj meteorološkoj postaji Pakistanskog meteorološkog zavoda, a kasnije je zaokružena na 54.0°C. Ukoliko se taj podatak potvrdi kao pouzdan onda će se izjednačiti s temperaturom od 54.0°C koja je izmjerena 21. srpnja 2017. godine u Kuvajtu (Mitribah). Komisija Svjetske meteorološke organizacije ispituje pouzdanost mjerenja u Kuvajtu, a provjeriti će se i pouzdanost mjerenja u Pakistanu.

I u Iranu je izmjerena rekordno visoka temperatura za mjesec svibanj. Novi temperaturni rekord je 52.8°C (stari rekord je iznosio 50.5°C iz svibnja 1999.). Ta je temperatura vrlo blizu najviše temperature ikad (pouzdano) izmjerene u Iranu (53°C).

Krajem svibnja intenzivni val vrućina je zahvatio i Oman. Gotovo na polovici meteoroloških postaja u Omanu su izmjerene najviše temperature u povijesti mjerenja. U zadnja dva dana svibnja na dvije lokacije u Omanu su temperature porasle do 50.8°C. Time je izjednačen apsolutni temperaturni rekord za Oman  iz srpnja 1990. i svibnja 2009. godine.

Krajem svibnja je intenzivni val vrućina zahvatio i veliki dio zapadne, srednje i sjeverne Europe.  Na mnogim meteorološkim stanicama u Španjolskoj, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Irskoj, Norveškoj, Njemačkoj i Austriji  su zabilježeni novi svibanjski temperaturni rekordi.  Novi nacionalni temperaturni rekordi za mjesec svibanj su postavljeni u Norveškoj (32.2°C u mjestu Tinnsjo, 27. svibnja 2017.) te Austriji (35.0°C, u mjestu Horn 31. svibnja 2017).

Vrlo visoke temperature su krajem svibnja izmjerene i u Alpama.  U Italiji je na vrhu Col Major (4750 metara) u blizini Mount Blanca izmjerena temperatura od 5.8°C.

Web stranica Pakistanskog meteorološkog zavoda dana 28. svibnja 2017. godine s podatkom o temperaturi od 53.5°C

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned