Thursday, Jul. 16, 2020

Bivši uragan Ophelia pogodio Irsku

Autor:

|

16.10.2017

|

Kategorije:

Bivši uragan Ophelia pogodio Irsku

U nedjelju 15. listopada 2017. u 23 sata po srednje europskom vremenu  američki Nacionalni centar za uragane je objavio posljednji izvještaj o uraganu Ophelia. Ophelia je tada bila uragan prve kategorije s stalnim vjetrovima brzine 140 km/h, udaljena oko 800 kilometara od jugozapadnih obala Irske. U slijedećim satima Ophelia se transformirala u snažnu izvan tropsku ciklonu čiji je centar u ponedjeljak sredinom dana ušao na jugozapadne obale Irske.

Ophelia je donijela vjetrove uraganske jačine koji su u Irskoj počinili veliku štetu. Tri su osobe poginule od posljedica padova drveća na automobile. Bez struje je ostalo 360 tisuća potrošača u Irskoj. Sve škole u Irskoj ostati će zatvorene i u utorak.

Najjači udar vjetra od 191 km/h je izmjeren na otoku Fasnet (najjužnija točka Irske) gdje se nalazi samo svjetionik.  Nakon četiri sata centar Ophelije je prešao uz zapadnu obalu Irske te se sredinom poslijepodneva premjestio nad Škotsku gdje su izmjereni udari vjetra do 145 km/h. U Walesu su udari vjetra dosezali 136 km/h.

Cirkulacija vezana uz uragan Opheliu je povukla do britanskog otočja velike količine pustinjskog pijeska te dima od brojnih požara koji su se, zahvaljujući i ekstremno toplom vremenu,  ovog vikenda  rasplamsali u Portugalu i na sjeverozapadu Španjolske. U tim su požarima ovog vikenda živote izgubile  32 osobe.

Ophelia je bila šesti tzv. „veliki“ uragan (kategorije 3 ili više) u 2017. godini na Atlantiku. Taj je status dosegnula u subotu, južnije od Azora te je time postala najistočniji veliku atlantski uragan.

Satelitska snimka bivšeg uragana Ophelia nad Irskom u ponedjeljak poslijepodne, tri sata nakon ulaska na kopno (NASA)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned