Tuesday, Aug. 11, 2020

Blanca i Andres: Rekordno aktivan start sezone uragana na sjeveroistoku Pacifika

Autor:

|

04.06.2015

|

Kategorije:

Blanca i Andres:  Rekordno aktivan start sezone uragana na sjeveroistoku Pacifika

Uragan Blanca je od utorka na srijedu, u samo 24 sata ojačao od tropske oluje s prosječnim vjetrovima od 113 km/h do snažnog uragana četvrte kategorije s prosječnim vjetrovima od 225 km/h. Ovako brzo jačanje uragana se rijetko viđa. Iako se prognoziralo da bi do četvrtka ujutro Blanca mogla postati i uragan pete kategorije, to se nije dogodilo.

Danas je uragan oslabio  na drugu kategoriju jakosti, ali se očekuje ponovno jačanje. Uragan se nalazi na sjeveroistoku Pacifika, oko 800 kilometara od obala Meksika.   Krajem tjedna bi se trebao približiti južnim obalama meksičkog poluotoka Baja California, ali bi do tada ipak trebao oslabiti.

Blanca je tijekom srijede dosegnula jakost uragana četvrte kategorije, samo dva dana nakon što je to učinio i uragan Andres.  On se nalazio još dalje od obala Meksika, ali je s prosječnim vjetrovima od 235 km/h postao drugi najjači uragan na području sjeveroistočnog Pacifika ovako rano u sezoni koja je počela službeno 15. svibnja.  Jači je bio samo uragan Amanda s vjetrovima od 249 km/h (25. svibnja 2014. godine). Od 1971. godine, do datuma 5.lipnja na sjeveroistoku Pacifika je formirano  tek 6 tzv. velikih uragana (kategorije 3 ili više), od čega 2 ove godine.

Još se nikad (od 1971. godine, od kada se satelitski prate uragani na istočnom Pacifiku) nije dogodilo ovako rano formiranje već dva snažna uragana.  Prosječno se tek 19. kolovoza formira drugi snažni uragan u sezoni. Prosječna sezona donese tek 4 takva uragana. Rekord od njih osam je postavljen prošle 2014. godine.

Uragan Blanca ispred pacifičkih obala Meksika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned