Wednesday, May. 12, 2021

Blizzard Juno „za dlaku“ zaobišao New York, U Bostonu pala rekordna dnevna količina snijega

Autor:

|

27.01.2015

|

Kategorije:

Blizzard  Juno  „za dlaku“ zaobišao New York, U Bostonu pala rekordna dnevna količina snijega

Snažna zimska oluja (nazvana Juno od strane privatne meteorološke kompanije  TWC – The Weather Chanell) zahvatila je u zadnja dva dana krajnji sjeveroistok SAD-a.   Njen dolazak je u američkim, ali i svjetskim medijima bio istaknuta vijest, najviše zbog New Yorka. Najveći američki grad je u ponedjeljak navečer, u očekivanju snježne oluje  stavljen u „mirovanje“.  Što se na kraju dogodilo?   U New Yorku je oluja „podbacila“. Ali ipak, ovaj  će „Blizzard of 2015“ ući u povijesne knjige kao jedna od najvećih snježnih oluja na području sjeveroistoka SAD-a.  Oboreni su neki dnevni rekordi u količini novog snijega, između ostalih mjesta i u Bostonu.

 

U ponedjeljak ujutro, nekoliko sati prije dolaska oluje Nacionalni meteorološki ured (NSW)  je za područje New Yorka prognozirao od 50 do 76 cm snijega. Do utorka ujutro je u Central Parku palo 20 cm snijega, a na aerodromu La Guardia 28 cm snijega.  Što se ustvari dogodilo?  Navedena službena  prognoza o vrlo obilnom snijegu za područje New Yorka se temeljila na  prognostičkom modelu ECMWF (europski model). Taj model je centar oluje „smjestio“ oko 160 kilometara zapadnije od nego što je stvarno bio.  Puno bolje je poziciju centra oluje prognozirao (američki) model GFS.  „Greška“ u pozicioniranju centra 24 sata unaprijed, od osamdesetak kilometara znači  veliku razliku u količini snježnih oborina.  A za sisteme koji prelaze put od 1600 kilometara takva greška nije neuobičajena.  Napomenimo i da je prognoza TWC-a bila puno preciznija. U nedjelju se najprije  prognoziralo, za New York do 38 cm snijega, a potom je do kraja dana  ujutro je prognoza „smanjena“ na najviše 25 cm.

Tako su najjače snježne oborine ovog puta „za dlaku“  zaobišle New York. Samo osamdesetak kilometara istočnije od grada, na središnjem dijelu poluotoka Long Island pala su 53 cm snijega.

Podsjetimo, da je za vrijeme čuvenog uragana Sandy u  listopada 2012.  godine situacija bila obrnuta. Dok je američki GFS danima prognozirao da uragan Sandy neće pogoditi obale sjeveroistoka SAD-a, ECMWF je  točno prikazao putanju uragana, koji je na kraju postao drugi najskuplji uragan u povijesti SAD-a

HRT prenosi da  je  ukinuta zabrana prometovanja New Yorkom jer je Velika Jabuka pošteđena posljedica snježne oluje koja je zahvatila sjeveroistok SAD-a.   Najavljena snježna oluja nije bila toliko strašna koliko su meteorolozi predviđali, rekao je guverner države New York Andrew Cuomo. Ukidamo sve zabrane koje se odnose na prometovanje u suradnji s upravom susjedne države New Jersey, izjavio je na konferenciji za novinare.

Dodao je da će se javni prijevoz, također prekinut u ponedjeljak navečer u gradu s 8,4 milijuna stanovnika, postupno normalizirati tijekom jutra i funkcionirat će sa 60% kapaciteta, što je ekvivalent nedjeljnom rasporedu vožnje.  Njujorške zračne luke La Guardia i John. F. Kennedy te zračna luka Newark u New Jerseyu operativne su, no problem predstavljaju brojni letovi koji su prije otkazani.

U ponedjeljak navečer tisuće letova prema Sjedinjenim Državama i iz njih otkazane su prije naleta snježne oluje na New York i sjeveroistok zemlje.  Meteorolozi su upozoravali da bi oluja mogla zahvatiti gotovo dvanaest američkih država i pogoditi oko 60 milijuna ljudi.

Posljednji podaci o količinama snijega govore da je u mnogim mjestima saveznih država New York, Connecticut, Massachusetts palo više od pola metra snijega. Dosad je najviše snijega palo u Lunenburgu  (Massachusetts), čak 84  cm.

U Bostonu je danas palo 46.9 cm snijega, što je rekordna dnevna količina snijega. Dosad je rekord za najviše snijega u jednom danu iznosio 22 cm iz 2011. godine.  Ukupno je oluja Bostonu  (do 15 sati u utorak) donijela  66  cm snijega, što još nije konačni podatak, budući da snijeg i dalje pada.  To je zasad četvrta snježna oluja po količini snijega u Bostonu (od 1890. godine). Rekordna je  bila snježna oluja iz veljače 2003 kada je u 24 sata palo 69.8 cm snijega.

Osim u Bostonu na još nekoliko lokacija na sjeveroistoku SAD-a su pale nove dnevne rekordne količine snijega.

 „Noćna“ snimka oluje u prvim satima utorka 27. siječnja 2015.

Boston, 27.1.2015.  (foto/takumamusic)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned