Saturday, Jul. 4, 2020

Boston: Veljača već postala mjesec s rekordnom količinom snijega u znanoj povijesti

Autor:

|

15.02.2015

|

Kategorije:

Boston:   Veljača  već postala mjesec  s rekordnom količinom snijega u znanoj povijesti

Sjeveroistok SAD-a tijekom subote i nedjelje je pogodila nova snježna oluja.  Najprije sa  Kanade preko Velikih jezera spustila hladna arktička fronta, a potom se ispred sjeveroistočnih obala SAD-a razvila jaka ciklona nazvana Neptun. Pale su nove velike količine snijega na području Nove Engleske, mjestimice i preko pola metra.  Snijeg je bio praćen olujnim i  orkanskim vjetrom  koji je počinio dosta štete. Desetine tisuća ljudi na sjeveroistoku SAD-a su ostale bez struje.  U prometnim nesrećama je poginulo 6 osoba u nekoliko saveznih država.

Sve je praćeno i vrlo niskim temperaturama, s vrijednostima daleko ispod 0°C. U noći na ponedjeljak prognoziraju se uz granicu sa Kanadom temperature i do -30°C.

Tako se u Bostonu u nedjeljno popodne temperatura spustila na -9°C, ali je uz olujan vjetar osjet hladnoće čak -25°C. U noći na ponedjeljak se očekuje spuštanje temperature do -18°C.    U sunčanom New Yorku kojeg je veći snijeg zaobišao temperatura je pala na -7°C, a osjet hladnoće je -15°C.

I dok je jedna zimska oluja napustila sjeveroistok SAD-a, nad središnjim dijelom se već razvija nova, nazvana Octavia. Ona će donijeti novi snijeg koji će se početkom tjedna brzo širiti prema jugu i istoku, te vjerojatno i sjeveroistoku  SAD-a. Uz snijeg, u južnim državama SAD-a se očekuje i ledena kiša.

U nastavku donosimo najnovije snježne rekorde za Boston

Ciklona Neptun je  (do 13 sati) Bostonu tijekom vikenda donijela 41 cm novog snijega.  Sa svakom novom snježnom olujom padaju i novi rekordi u količini ukupnog  snijega.  U Bostonu je (danas do 13 sati po lokalnom vremenu)  tijekom ovogodišnje veljače već palo 148.6 cm novog snijega, što je novi apsolutni mjesečni rekord u modernoj povijesti, od 1890. godine. Dosad je rekordna  mjesečna količina snijega od 110 cm bila  pala u siječnju 2005. godine. Tako je trebalo samo 15 dana da veljača 2015. postane mjesec s najvećom količinom novo napadalog snijega.

Ukupno je zima 2014./2015 u Bostonu dosad donijela 243 cm snijega, čime je već postala treća zima u znanoj povijesti po količini napadalog snijega. Na drugom mjestu je zasad zima 1993/94 kada je palo 244.6 cm snijega, a prva je zima 1995/96 sa 273.3 cm snijega.  Četiri od pet zima s najviše snijega su se dogodile u zadnju 21 godinu.

Vrlo je izgledno da će ovogodišnja zima završiti kao rekordna po ukupnoj količini snijega. Novi snijeg se očekuje već u utorak, a prognozira se od 7 do 12 cm.

Prosječno od sredine veljače do kraja zime padne 36 cm snijega.  Koliko je ovogodišnja zima ekstremna govori i podatak da u prosječnoj zimskoj sezoni  u Bostonu ukupno padne 110 cm snijega.

Osim u Bostonu, brojni snježni rekordi su postavljeni  i na drugim lokacijama na području Nove Engleske.

Boston, 15.2.2015.

 Naslovna slika: Prognozirane minimalne  temperature za ponedjeljak 16.2.2015. ujutro za Sjevernu Ameriku

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned