Sunday, Jul. 12, 2020

Britanci rade superračunalo za vremensku prognozu koje će koštati gotovo milijardu kuna!

Autor:

|

29.10.2014

|

Kategorije:

Britanci rade superračunalo za vremensku prognozu koje će koštati gotovo milijardu kuna!

Prema pisanju BBC-a, britanski Met Office potrošit će nešto manje od milijardu kuna, točnije 97 milijuna britanskih funti na svoje novo superračunalo u svrhu poboljšanja prognoziranja i klimatskih modela.

Računalo će raditi izračune 13 puta brže od postojećeg sustava, što će omogućiti vrlo detaljnu prognozu vremena za područje Velike Britanije u rezoluciji od 1,5 kilometra svakoga sata. Računalo će se nalaziti u Exeteru i bit će pušteno u rad u rujnu 2015.

Met Office predviđa da će ovo znatno poboljšati točnost njihovih prognoza:

– Ovo će omogućiti precizniju prognozu za na svim vremenskih skalama, od prognoze za sljedeći sat, dan i tjedan, do prognoza za sljedeći mjesec ili čak stoljeće – rekao je Rob Varley, izvršni direktor Met Officea.

Osim što će koristi od ovoga napretka u prognozi imati korisnici u Britaniji, blagodati će osjetiti i ostali. Primjerice, detaljnu prognozu brzine vjetra i magle u rezoluciji od samo 300 metara moći će dobivati zračna luke.

Povećani kapaciteti superračunala koristit će i boljem određivanju klimatskih scenarija u budućnosti. Tako se očekuje poboljšanje točnosti takvih modela, ali i produljivanje razdoblja prognoziranja.

Novo računalo imat će moć obrade od 16 petaflopa, što znači da će moći obavljati 16 kvadrilijuna izračuna svake sekunde. “Cray XC40” stroj imat će 480.000 središnji jedinica za obradu ili procesora, što je 12 puta više nego što ga ima sadašnje Met Office IBM-ovo računalo. Težit će 140 tona, tri puta više od sadašnjega.

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić