Friday, Jul. 3, 2020

Budi se tropski Pacifik: Jugu Kine i Vijetnamu prijeti tajfun Khanun

Autor:

|

13.10.2017

|

Kategorije:

Budi se tropski Pacifik: Jugu Kine  i Vijetnamu prijeti tajfun Khanun

Nakon neuobičajeno dugog zatišja koje traje od polovice rujna, tropska aktivnost na zapadnom Pacifiku se intenzivira.  Prije tri dana, u utorak 10. listopada  sjever Vijetnama je pogodila tropska depresija.  Iako vjetrovi nisu dosegnuli prosječnu brzinu od 63 km/h da bi depresija dobila službeno ime,  na sjeveru Vijetnama je pala vrlo obilna kiša. U poplavama i odronima život je izgubilo najmanje 46 osoba, a 33 se još smatraju nestalima.  Vlasti su poplave opisale kao najgore u zadnjih 10 godina.

Nova tropska prijetnja već je na putu prema istom području. Ispred obala sjevernog dijela Filipina u srijedu 12. listopada formirala se nova tropska oluja nazvana Khanun. Oluja je prešla preko najvećeg filipinskog otoka Luzona i ušla u Južno kinesko more.  Khanun se uz jačanje kreće prema jugu Kine, te se prognozira da će otok Hainan snagom tajfuna (naziv za uragan na zapadnom Pacifiku) prve kategorije pogoditi krajem nedjelje. Potom će se uputiti prema sjeveru Vijetnama, odnosno istom području koje je poplavila tropska depresija prije nekoliko dana.

Prognostički modeli predviđaju da će se intenzivnija tropska aktivnost na zapadnom Pacifiku nastaviti i u nastavku listopada. Izgledno je formiranje novog tajfuna nad Južnim kineskim morem već za oko tjedan dana. Snažan tajfun bi se u posljednjem tjednu listopada mogao razviti i nad Filipinskim morem.

Zapadni Pacifik je najaktivnije tropsko područje na svijetu. Iako je u 2017. godini dosad formirano 19 imenovanih oluja (što je gotovo jednako dugogodišnjem prosjeku od 21 imenovane oluje do polovice listopada), uglavnom je bilo riječ o kratkotrajnim i slabim tropskim olujama. Samo 7 oluja su postale tajfuni (prosjek do polovice listopada je 13 tajfuna). Umjesto prosječnih 6 snažnih tajfuna (kategorije 3 , 4 ili 5) dosad su formirana samo tri takva.  ACE indeks (pokazatelj koji mjeri količinu oslobođene energije za sve tropske sisteme) je točno na 50% prosječne vrijednosti do ovog dijela godine (107 jedinica, a prosjek je 214).

Zanimljivo je da  je vrijednost ACE indeksa za Atlantik (do 13.10.) 215. što odgovara prosječnoj aktivnosti na zapadnom Pacifiku. Prosjek za Atlantik , do ovog dijela godine je „tek“ 90 jedinica. Jedna jedinicu ACE indeksa „donese“ uragan/tajfun treće kategorije s prosječnim konstantnim vjetrovima  (u trajanju od 6 sati)  od 185 km/h.

Prognoza putanje i intenziteta i satelitska slika   tropske oluje Khanun nad Južnim kineskim morem, 13.10.2017.

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned