Tuesday, Jul. 14, 2020

Cape Verde uragan Fred?

Autor:

|

01.09.2015

|

Kategorije:

Cape Verde uragan Fred?

Iako je uragan Fred posljednjeg dana kolovoza pogodio Zelenortske otoke (Cape Verde, malu otočnu državu na istoimenom arhipelagu u sjevernom dijelu Atlantika, oko 600 kilometara od afričke obale), ipak nije riječ o tzv. Cape Verde uraganu.

Naime taj se termin koristi za one atlantske  uragane koji se „rađaju“ u tzv. dubokim tropima, u blizini spomenutog otočja. Najprije se s afričkog kopna na Atlantik premjesti tzv. tropski val (područje grmljavinskih oluja), a nad toplim Atlantikom se postepeno razvije tropska depresija, potom tropska oluje te često i uragan. Vrlo se rijetko desi da se uragan razvije tako brzo, već u blizini Zelenortskih otoka.

Takvi uragani onda ispred sebe imaju čitav Atlantik  i često se razviju u dugotrajne i snažne uragane koji potom mogu doći do Kariba ili istočne obale SAD-a.  Neki od najpoznatijih Cape Verde uragana su Andrew (1992), Isabel (2003), Ivan (2004), Emily i Denis (2005), Denis (2007), Ike (2008).

Uragan Fred koji je posljednjeg dana kolovoza pogodio Zelenortske otoke neće postati dugotrajni Cape Verde uragan. Ipak, Fred je zanimljiv uragan koji je postavio i neke rekorde.  U trenutku formiranja centar uragana Fred se nalazio na 22.5° zapadne zemljopisne dužine i 15.3°sjeverne geografske širine.  Riječ je o „najistočnijem“ uraganu formiranom na Atlantiku u znanoj povijesti (od 1851. godine). Uragan Vince je 2005. formiran istočnije (18.9°W), ali i znatno sjevernije (34.1°N).  Prema satelitskim snimkama centar uragana Fred je prolazio između  nekoliko otoka, te su to prve satelitske snimke uragana koji pogađa Zelenortske otoke. Poznat je samo još jedan uragan koji je prolazio između otoka, a to je bio neimenovani uragan iz 1892 godine. U svakom slučaju, posljednjeg dana kolovoza Zelenortski otoci su prvi puta bili pod službenom uzbunom zbog uragana.

Sa otočja stižu vijesti o počinjenoj šteti, ali čini se da ona nije značajnija. Nekoliko meteoroloških postaja na otočju je prestalo s radom za vrijeme prolaska uragana tako da su meteorološki podaci nepotpuni. Vlasti su evakuirale u skloništa  120 stanovnika i zatvorile aerodrom prije dolaska uragana.

Fred je tijekom utorka brzo napustio otočje  i neće se razviti dalje u pravi Cape Verde uragan. Brzo je i oslabio i postao tropska oluja te se predviđa da će se najkasnije za tri dana raspasti nad Atlantikom.  Naime atmosferski uvjeti (prisustvo suhog pustinjskog zraka i jaki visinski vjetrovi) nad tropskim Atlantikom onemogućavaju razvoj snažnijih i dugotrajnijih uragana. Slični uvjeti vladaju i nad Karibima nad kojima  su se dvije tropske oluje (Danny i Erika) raspale u posljednjoj dekadi kolovoza.

Ipak, prva polovica rujna je klimatološki vrhunac sezone tropskih oluja i uragana na Atlantiku. Izgledno je formiranje novih tropskih oluja (prvenstveno oko Bermude) ali su, barem zasad šanse za razvoj nekog dugotrajnijeg i jačeg uragana male.

Službena putanja uragana Fred  nad Zelenortskim otočjem

slika 

Satelitska snimka uragana Fred nad Zelenortskim otočjem (31.8.2015)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned