Thursday, Jul. 16, 2020

Ciklona Neven donosi nam nove obilne oborine, bit će svega!

Autor:

|

02.02.2015

|

Kategorije:

Ciklona Neven donosi nam nove obilne oborine, bit će svega!

U dane vikenda vrijeme je bilo nestabilno, osobito tijekom nedjelje, kada se nastavio ciklonalni utjecaj. Uz obalu je bilo kiše, pljuskova, grmljavine, ponegdje sugradice i tuče, a na zadarskom području zabilježeno ne nekoliko pijavica. U unutrašnjosti je bilo i snijega, ponegdje i 10 cm. Snijeg je padao gotovo na svim planinama, a zabijelili su se u noći na ponedjeljak i viši predjeli Brača, Hvara, Pelješca.

U novom tjednu bit će znatno više oblaka nego sunca, znatno više oborina nego suhog vremena. U srijedu nam stiže nova jaka ciklona, koja će donijeti nove probleme, ali niti blizu kao ona koja nas je pogodila prošloga petka. Nakon prolaznog zatopljenja na Jadranu i na istoku sredinom tjedna, novo zahlađenje očekuje se na samom njegovom kraju. U zapadnoj unutrašnjosti i u gorju ovaj tjedan moguć je i obilniji snijeg.

JADRAN:

U ponedjeljak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Sunčanije na sjevernom Jadranu, a promjenjivije ujutro u Dalmaciji, gdje će još ponegdje biti kiše i snijega, ali će i tamo tijekom dana biti sve stabilnije. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, bura će samo rano ujutro podno Velebita biti jaka, a poslijepodne na otvorenom moru Dalmacije pojačana tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i Zagori od 4 do 7°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 8 do 11°C.

Utorak već od jutra donosi promjenjivo vrijeme, tek povremeno uz kraća sunčana razdoblja. Ujutro će oborina biti samo ponegdje, u zaobalju većinom slabog snijega, uz obalu kiše i susnježice. U drugom dijelu dana jače naoblačenje, osobito navečer uz češću kišu, u zaobalju i susnježicu. Nakon većinom tihe noći, već od ranog jutra zapuhat će jugo, koje će danju jačati, pa će popodne i navečer biti umjereno do jako, a navečer sjevernije od Senja umjerena do jaka bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 6°C. Najviše dnevne temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C.

Vrlo nestabilno vrijeme nastavit će se tijekom pretežno oblačne srijede. Povremeno će padati kiša, a lokalno su mogući obilniji pljuskovi s grmljavinom. U zaleđu Kvarnera moguća je susnježica. Na većem dijelu Jadrana puhat će umjereno i jako jugo s olujnim udarima, a u Dalmaciji je danju moguće okretanje vjetra na umjeren do jak lebić. Bura će puhati samo sjevernije od Senja. Zbog niskog tlaka zraka i južnih vjetrova moguća je ciklonalna plima. Bit će toplije u odnosu na prethodne dane. Minimalne jutarnje temperature zraka zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature sredinom dana od 4°C ponegdje u zaleđu Rijeke do 14°C na jugu Dalmacije.

Umjereno do znatno oblačno bit će i tijekom četvrtka, u kojem će povremeno biti kiše, u Dalmaciji i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Znatno manje oborina na sjevernom Jadranu, gdje se u drugom dijelu dana većinom očekuje suho vrijeme, a osim kiše, snijeg je ponegdje moguć i uz obalu. Na sjevernom Jadranu puhat će jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. U Dalmaciji jako jugo s olujnim udarima. Najviše dnevne temperature zraka na sjevernom Jadranu od 0 do 8°C, u Dalmaciji od 9 do 15°C.

U petak na sjevernom Jadranu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, u većini predjela suho, a podno Velebita moguć je slab snijeg. U Dalmaciji promjenjivo oblačno uz kraća sunčana razdoblja, povremeno uz kišu, a u dijelu Zagore moguće je spuštanje snježne granica do nižih predjela. Umjerena do jaka bura sa sjevernog Jadrana će se proširiti na dio srednjeg, a drugdje još veći dio dana jugo koje će zamjetno oslabiti u odnosu na prethodne dane. Temperature na sjevernom Jadranu bez veće promjene, u Dalmaciji malo niže, osobito u Zagori.

U subotu će na sjevernom Jadranu biti djelomično sunčano i suho, u Dalmaciji promjenjivo oblačno, uglavnom južnije od Splita još povremeno uz slabu kišu, u gorju i snijeg. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, podno Velebita i dalje jaka bura. Najviše dnevne temperature zraka na sjevernom Jadranu i Zagori od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 8 do 12°C.

U nedjelju na sjevernom Jadranu pretežno, u Dalmaciji djelomično sunčano i većinom suho. Puhat će umjerena bura koja će navečer naglo jačati. Temperature danju u laganom, a navečer u osjetno padu.

KOPNO:

Početak novog tjedna bit će malo stabilniji. U ponedjeljak je još povremeno moguć slab snijeg, osobito ujutro i prijepodne, ali će se sa sjeverozapada početi razvedravati. Popodne većinom suho uz sunčana razdoblja. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura od -2 do 2°C, a najviša dnevna od 2 do 6 Celzijevih stupnjeva.

U utorak bi u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji cijeli dan trebao biti većinom suh s kraćim sunčanim razdobljima. Vjetar većinom slab, krajem dana do umjeren sjeveroistočni. U Lici i Gorskom kotaru oblačnije, osobito popodne i navečer sa susnježicom i snijegom. U utorak će jutro biti malo hladnije, ako noć bude vedra onda ponegdje i ispod -5°C, a danju lagano u plusu, većinom od 2 do 6°C.

Utjecaj nove ciklone mogao bi stići u srijedu kad se ponovno povećava šansa za oborine, susnježicu ili snijeg, ali još ne znamo u kojoj količini. Vjerojatno će u srijedu padati čisti snijeg iako se tu i tamo može pojaviti i malo slabe kiše. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar i temperatura zraka će cijeli dan biti oko nule. Više oborina se očekuje u srijedu u drugom dijelu dana i navečer kad mjestimice može pasti i više od 10 cm snijega. Najmanje oborina na istoku zemlje.

Isti atmosferski sustav djelovat će na vrijeme i u četvrtak. Oblačno, vjetrovito i hladno uz povremene oborine. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka će biti oko nule ili malo iznad pa će u zapadnim i gorskim krajevima vjerojatno padati snijeg, ali neki prognostički izračuni daju mogućnost i za susnježicu ili kišu. U Slavoniji, osobito istočnoj, vjerojatnija je kiša uz temperaturu od 5 do 10°C. U svakom slučaju bit će tmurno i mokro. Ako oborine budu samo u obliku snijega može pasti novih 10-20 cm snijega, u gorju i više. Budite oprezni u prometu.

 U petak još uvijek povremene oborine na granici kiše i snijega, ali ipak je veća šansa za snijeg i novi snježni pokrivač. I dalje granična temperatura zraka oko nule ili malo iznad. Vjetrovito uz umjeren i jak vjetar sa sjevera i sjeveroistoka. Vidimo da u ova tri dana može biti i kiše i snijega. Ako sve oborine padnu u obliku snijega to onda može biti i preko 30 cm snježnog pokrivača, u Gorskom kotaru i preko pola metra. Ali imajmo na umu da će možda dio oborina biti kao kiša.

 Za vikend malo povoljnija situacija. Oborina će biti puno manje, ali još je moguć slab snijeg u malim količinama. Možda ćemo ugledati i malo sunca. Jutra hladnija uz poledicu, a i danju ostaje hladno.

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov