Thursday, Jul. 2, 2020

Ciklona Petra: Rekordni udari bure na splitskom području (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

27.11.2015

|

Kategorije:

Ciklona Petra: Rekordni udari bure na splitskom području (FOTO, VIDEO)

Naslovna fotografija: Bura na Paškom mostu, Marin Pitton

Najavljena bura jačala je cijelog četvrtka, a svoj vrhunac imala je u noći na petak. Radi se o najjačoj buri koje je puhala aktualne jeseni. Do 2 sata iza ponoći najjači udar bure na Jadranu izmjeren je na Krčkom mostu i iznosio je 206 km/h, a zabilježila je ga automatska meteorološka postaja na mostu.

Iznenađuje podatak koje su članovi Crometeo tima ručnim anemometrom izmjerili u naselju Gornje Sitno na Mosoru, točnije, na parkiralištu na početku poznatih planinarskih staza. Mjerenje je trajalo nekoliko sati. Već u prvom satu zabilježen je udar bure od 182 km/h, da bi nešto prije sredine noći bura dosegla 185 km/h. O jačini bure najbolje govori podatak da se motritelj stalno morao držati za željeznu ogradu da bi održao ravnotežu, a od siline bure jedan je član Crometeo tima i lakše ozlijeđen.

Nema sumnje da su Crometeovci tako “otkrili” novu burovitu lokaciju koju će u budućnosti trebati detaljnije meteorološki ispitati, no udar od 185 km/h, iako nije izmjeren službenim instrumentima, najjači je udar bilo kojeg vjetra izmjeren unutar administrativnih granica Grada Splita! Najjači udar u Splitu službeno je izmjeren na postaji na Marjanu i iznosi 174,6 km/h. U ožujku ove godine, kada je bura rušila neke fasade po gradu i nasukala brodove na Marjan i Čiovo, udari bure su doseli 1+5,7 km/h.

Splitski rekord

Od ostalih zanimljivih podataka večeri; na Paškom mostu su udari bure dosezali 181 km/h, u Prizni 172 km/h,

Iza 18 sati službena postaja na Marjanu zabilježila je 165.7km/h! Nije to tako daleko od nama znanog rekorda: Udar bure u Splitu 14.11.2004. godine (ciklona Dorothy) iznosio je 48,5 m/s, odnosno 174,6 km/h. Noćas su udari bure u Splitu dosezali kudikamo skromnijih 90km/h, a iznad 100 km/h bura je puhala na makarskom području.

Bura će puhati i tijekom petka, ali će prema večeri značajno oslabiti. U subotu i nedjelju bit će pretežno sunčano, tek uz slabu do umjerenu buru i tramontanu koja će biti jača prema otvorenom moru. Jutra svježa, a danju malo toplije.

Crometeo bura chase: Ražanac – Paški most – Gornje Sitno (Mosor)

Fotografije s Mosora, Gornje Sitno (Miroslav Lelas):

g sitno 001

g sitno 002

g sitno 003

g sitno 004

g sitno 005

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov