Wednesday, Aug. 5, 2020

Ciklona Rea: Stižu oborine, olujan vjetar i zahlađenje!

Autor:

|

02.03.2015

|

Kategorije:

Ciklona Rea: Stižu oborine, olujan vjetar i zahlađenje!

Naslovna fotografija: Aleksandar Gospić

S nedjeljom smo ušli u ožujak, prvi proljetni mjesec. Proljeće je klimatološki već počelo, a na ono kalendarsko pričekat ćemo 20. ožujka u 23 sata i 45 minuta. Kad se spomene mjesec ožujak, u meteorološkom kontekstu gotovo ga je nemoguće zamisliti bez njegovih znamenitih bura, u narodu poznatijih kao “marčane bure”. Iako pučki meteorolog ističe tri datuma u mjesecu kao vrijeme njihovog najučestalijeg pojavljivanja, pomnije klimatološke analize su pokazale da takva vjerovanja nisu znanstveno opravdana. U ponekom ožujku bure potpuno izostanu, u ponekom se jave više od tri puta. Ove godine prva marčana bura dokazat će se već u prvom tjednu ožujka. U srijedu će prvo zapuhati na sjevernom Jadranu, a od četvrtka puhat će u cijeloj Dalmaciji. Radit će se o jednoj od najjačih bura dosadašnjeg tijeka godine. Uz obalu su izgledni orkanski udari preko 120 km/h, a podno Velebita i preko 160 km/h. Bura će krajem srijede te osobito u četvrtak i prvom dijelu petka donijeti probleme u odvijanju cestovnog prometa, a otoci bi ponovno mogli prolazno biti odsječeni od kopna. Bura donosi pad temperature zraka pa će proljetni ugođaj s početka tjedna zamijeniti zimski u njegovom drugom dijelu. U planinama Dalmacije snijeg će pasti u četvrtak ujutro i sredinom dana, a u Zagori se, neposredno prije prestanka oborina, snježna granica može spustiti i u najniže predjele. Vjetra i oborina će biti i diljem unutrašnjosti. Pri tome će u nizinama padati većinom kiša, u gorju snijeg, posebno obilan u istočnim dijelovima Like. Malo snijega možda bude i u nekim nižim područjima, a bit će i puno vjetra. Opširnije u nastavku.

Ciklona u četvrtak ujutro (MeteoAdriatic WRF model)

JADRAN:

U ponedjeljak promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Ujutro će malo kiše pasti u zaleđu Kvarnera, a udrugom dijelu dana, osobito navečer, kiša je moguća i drugdje. Zapuhat će umjereno, prolazno na moru ponegdje i jako jugo, slabit će navečer i na moru okretati na zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz obalu većinom na slabu buru. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 0 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 17°C.

U utorak pretežno sunčano. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Bura će krajem dana slabiti, a prvo će na moru zapuhati slabo jugo. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 18°C.

Srijeda će biti umjereno do znatno oblačna uz kraća sunčana razdoblja koja su izglednija ujutro. U drugom dijelu dana jače naoblačenje s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, navečer će se proširiti i na Dalmaciju. Navečer spuštanje snježne granice u zaleđu Kvarnera. Puhat će slabo do umjereno jugo. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu, a navečer i na dijelu srednjeg zapuhat će jaka i olujna bura, podno Velebita i orkanska. Jugo će zadržati južnije od Splita. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Sredinom dana većinom od 10 do 15°C, navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjeren pad temperature zraka.

U četvrtak na sjevernom Jadranu djelomično sunčano i suho, još je samo u podvelebitskom kanalu moguć slab snijeg nošen burom. U Dalmaciji promjenjivo oblačno, još ujutro s kišom, a u Zagori kišom i snijegom. Tijekom dana oborine će prestati, a najduže će se zadržati na jugu Dalmacije. Puhat će jaka i olujna bura s orkanskim udarima koji mjestimice mogu prelaziti 130 km/h. Još samo ujutro na jugu Dalmacije jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka od -1°C ponegdje u zaobalju do 13°C ponegdje na jugu Dalmacije. Najviše dnevne temperature osjetno niže u odnosu na prethodne dane i bit će u većini krajeva od 5 do 10°C, u Zagori i malo niže, a na jugu Dalmacije više. Vjetar će značajno povećavati osjet hladnoće.

Pretežno sunčano i suho, tek ponegdje uz prolaznu umjerenu naoblaku bit će u petak. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, još u prvom dijelu dana ponegdje olujna s orkanskim udarima. Bit će prohladno s najvišim dnevnim temperaturama u većini krajeva od 6 do 11°C, ali će snažan vjetar povećavati osjet hladnoće.

Pretežno sunčano i suho, ponegdje uz prolaznu umjerenu naoblaku bit će tijekom subote. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, još ujutro ponegdje s olujnim udarima. Jutro će biti malo hladnije, a najviše dnevne temperature većinom od 7 do 12°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u nedjelju će biti djelomično sunčano i u većini predjela suho. Puhat će slaba do umjerena bura, još samo ponegdje i jaka. Zadržat će se hladnije od prosjeka za ovaj dio godine.

KOPNO:

Početak novog tjedna nastavit će s nekim prijelaznim vremenom između kasne zime i ranog proljeća. I dalje dosta oblaka, možda malo sunca, ali bit će i kiše, osobito u ponedjeljak popodne i navečer. Puhat će mjestimice umjeren jugozapadnjak, u slabljenju i prestanku do kraja dana. Najviša dnevna temperatura od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. Južina će zasmetati meteoropatima jer će se pokvariti biometeorološka situacija.

U utorak rano ujutro još ponegdje malo kiše, a zatim posvuda suho i djelomično sunčano. Vjetar povremeno umjeren sjeverozapadni. Jutro malo hladnije, a dnevna temperatura većinom između 8 i 12 Celzijevih stupnjeva.

Čini se da će u srijedu biti pretežno oblačno, povremeno s kišom. Više oborina popodne i navečer, osobito u Lici i Gorskom kotaru. U početku još uvijek toplo uz južne vjetrove, a tijekom dana počet će pritjecati sve hladniji zrak pa će vjetar okrenuti na sjeverne smjerove uz pad temperature zraka. U gorju će kiša brzo okrenuti na snijeg, a u noći na četvrtak malo snijega može biti i u nižim područjima, osobito Banovine, Korduna i Posavine. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 7, prijepodne ponegdje oko 10°C, a popodne i navečer sve hladnije.

U četvrtak će još malo zahladiti pa osim kiše nije isključena ni pojava snijega u nižim područjima. U gorju će padati snijeg, osobito obilan u Lici, ponegdje i više od 30 cm praćen olujnim sjeveroistočnim vjetrom pa su mogući veći snježni nanosi. Možda i mi u nizinama tijekom četvrtka vidimo susnježicu ili mokar snijeg, ali pitanje hoće li se zadržati na tlu. Najveća mogućnost od nizinskih krajeva bit će u slavonskoj Posavini. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar uz temperaturu zraka od -1 u gorju, od 1 do 4°C u Slavoniji pa do 6 ili 7 Celzijevih stupnjeva ponegdje na sjeverozapadu gdje će oborina biti puno manje u odnosu na ostatak unutrašnjosti.

Petak donosi postupno smirivanje vremenskih prilika. Još uvijek puno oblaka, ali bi oborine tijekom dana trebale prestati. Možda čak bude i kraćih sunčanih razdoblja u popodnevnim satima, ali ne baš svugdje, vjerojatnije na zapadu i sjeverozapadu. I dalje će uz jak i vrlo jak sjeverni vjetar biti prohladno pa će temperatura sredinom dana biti uglavnom od 3 do 8 Celzijevih stupnjeva.

Za vikend malo ugodnije i zdravije vrijeme. Bit će većinom suho, a očekujemo i sunčana razdoblja. Još su ponegdje moguće slabije oborine, vjerojatnije u Lici i Slavoniji. Ujutro može biti mraza, u nedjelju i mjestimične magle, a tijekom dana umjerenog sjevernog vjetra, osobito još tijekom subote. Jutarnja temperatura zraka oko nule ili malo ispod,  a najviša dnevna između 4 i 8 Celzijevih stupnjeva. Bioprognoza dobra.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov