Thursday, Jul. 16, 2020

Ciklona Sandra: Sljedeća tri dana moguća poledica! Zatim malo toplije…

Autor:

|

04.01.2016

|

Kategorije:

Ciklona Sandra: Sljedeća tri dana moguća poledica! Zatim malo toplije…

Stabilni dani, kakvi su nas pratili u studenom i u prosincu, soli su svome kraju su na samom početku 2016. godine. Promjenu je donijela prva u nizu ciklona koje će u prvoj dekadi siječnja prijeći preko našeg područja. Pet tjedana dugo razdoblje bez ikakvih oborinama prekinuto je u dane proteklog vikenda. Tijekom nedjelje najviše oborina palo je u Kninu, 47 litara po kvadratnom metru. Od postaja s preko 30mm tu su još Mali Lošinj, Ploče, Zadvarje, Tresteno, Kostanje, HE Kraljevac, Golubić i Zavižan. Za razliku od unutrašnjosti zemlje, pa čak i sjevernog Jadrana, vikend-ciklona Dalmaciji ipak nije donijela zimski scenarij. Padala je kiša, a jedino je krajnji sjever Dalmacije “dohvatio” malo snijega. Na kninskom području čak je bilo i kiše koja se smrzava u dodiru s tlom. Koliko je tijekom nedjelje snježna granica bila visoko, najbolje svjedoči podatak da snijeg nije pao niti na vrhu Mosora, a na Biokovu i Kamešnici bilo ga je samo iznad 1.500 metara nadmorske visine. Zato je dosta snijega palo u unutrašnjosti, osobito u Lici, Gorskom kotaru, na Kordunu i Banovini.

Novi tjedan počet će u znaku ciklone, a niz ciklona nastavit će se i u većem dijelu tjedna. Snijeg će opet zaobilaziti Dalmaciju, a od srijede i za vikend ponovno će biti malo toplije. U prvoj polovici tjedna u unutrašnjosti će biti još snijega, ali vjerojatno i kiše koja se smrzava na tlu!

JADRAN:

Ponedjeljak će biti pretežno oblačan, povremeno uz kišu, na moru Dalmacije ponegdje i uz grmljavinu. Lokalno će pasti preko 30mm oborine. Susnježice i snijega bit će ponegdje u zaleđu Istre i Kvarnera, i u višim predjelima Krka. U dalmatinskim planinama snježna granica bit će većinom oko 1.200 metara. Krajem dana i osobito navečer prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Ujutro će vjetar na cijelom Jadranu okretati na većinom umjereno jugo, sredinom dana i rano popodne na moru ponegdje i jako do vrlo jako. U drugom dijelu dana jugo će postupno okretati na umjeren zapadnjak i tramontanu, prvo na sjevernom Jadranu, a navečer će tramontana na moru Dalmacije biti jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -6 do -1°C, uz obalu i na otocima od -1 do 7°C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i Zagori od 3 do 9°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 9 do 15°C.

Utorak donosi nastavaka promjenjivog vremena. Bit će umjereno do znatno oblačno. Nove oborine u obliku kiše počet će sredinom dana, a ponegdje na moru može i zagrmjeti. Noću će vjetar posvuda oslabiti, a ujutro će na većem dijelu Jadrana zapuhati umjereno jugo koje će popodne na moru Dalmacije biti i jako. Kasno navečer u Istri umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 9°C. Najviše dnevne temperature većinom od 7°C ponegdje u Istri do 14°C na otocima Dalmacije.

U srijedu na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana još promjenjivo, povremeno uz kišu, ali će u drugom dijelu dana biti suho. U Dalmaciji veći dio dama pretežno oblačno, povremeno uz kišu koja će najobilnija biti u Konavlima, gdje je moguća i grmljavina. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena bura, podno Velebita i jaka, južnije od Šibenika umjereno jugo i lebić. U drugom dijelu dana na moru će zapuhati tramontana koja će se do večeri proširiti cijeli Jadran, a na otvorenom Dalmacije navečer će biti jaka s olujnim udarima. Jutro toplije u odnosu na prethodne dane; od 2°C ponegdje u Istri do 15°C ponegdje na otocima južne Dalmacije. U ranim popodnevnim satima temperature od 8°C ponegdje u Istri do 16°C na jugu Dalmacije.

Četvrtak donosi stabilno vrijeme pa će biti suho i pretežno sunčano. Puhat će umjerena tramontana, u Dalmaciji povremeno pojačana, a na otvorenom moru veći dio dana bit će jaka s olujnim udarima. Jutro hladnije nego u srijedu, u zaobalju će biti mraza. Najviše dnevne temperature od 7 ponegdje u zaobalju do 14°C na otocima.

Petak će ponovno biti promjenjiviji. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, najviše na Kvarneru. U višem gorju može pasti malo snijega. Puhat će slab istočnjak i bura, u drugom dijelu dana na moru Dalmacije slabo jugo. Jutro hladno s minimalnim temperaturama u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od 1 do 6°C. Najviše dnevne temperature većinom od 7 do 12°C.

Aktualni prognostički modeli još ne daju visok stupanj sigurnosti prognoza za dane vikenda. Prema aktualnim materijalima, čini se da će subota bit umjereno do znatno oblačna, uz čestu kišu koja će češća biti na sjevernom Jadranu nego u Dalmaciji. Jugo će zapuhati na većem dijelu Jadrana i bit će malo toplije, osobito ujutro. Nedjelje i dalje nestabilna, ali se više sunčanih razdoblja očekuje u Dalmaciji nego na sjevernom Jadranu. Bit će toplo za dio godine, osobito će porasti noćne i jutarnje temperature zraka. Naznaka smirivanja vremena, ali ni dolaska zime, nema niti u prvoj polovici sljedećeg tjedna.

UNUTRAŠNJOST:

Ponedjeljak nam donosi novi snijeg koji bi trebao prestati prema kraju dana, najprije na zapadu zemlje. Očekujemo uzglavnom oko 10 cm novog snijega, ponegdje u Banovini i Posavini i više. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od -9 do -4 Celzijeva stupnja. U noći na utorak moglo bi se malo i razvedriti, a ako se to dogodi onda će temperatura zraka u noći pasti ispod -10 Celzijevih stupnjeva.

Povremenih oborina će biti i u utorak. Ipak bi prvi dio dana još trebao proći suho, možda ujutro i uz koju zraku sunca, mjestimice i maglu. Poslijepodne oblačno, a sve je veća mogućnost za miješane oborine: snijeg, ali je moguća i kiša koja se smrzava na tlu na što posebno upozoravamo vozače i pješake. Veća šansa za snijeg je na krajnjem sjeveru, a drugdje bi prevladala kiša koja se može smrzavati. Vjetar većinom slab, u Slavoniji ponegdje umjeren istočnih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od -12 do -6°C, a najviša dnevna uglavnom između -5 i 0 Celzijevih stupnjeva. Pravo ledeno zimsko vrijeme!

Još nešto oborina može biti i u srijedu, također u miješanom obliku. Dakle, može biti i snijega i kiše, ali i kiše koja se smrzava na tlu i stvara opasnu poledicu. Oborina u srijedu vjerojatno neće biti puno. Jutro toplije uz temperaturu od -7 do 0°C, a i danju će temperatura malo porasti i mogla bi u većini predjela prijeći u lagani plus.

 U drugoj polovici tjedna, osobito za vikend, izgledno je daljnje lagano zatopljenje, a povremene oborine će biti uglavnom u obliku slabe kiše. Suhi dani u ovom tjednu mogli bi biti četvrtak i petak, s hladnim jutrima, ali malo toplijim popodnevima.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov