Monday, Aug. 3, 2020

Ciklonalni tjedan: U petak snijeg nisko u unutrašnjosti, u nedjelju moguća ciklonalna plima

Autor:

|

22.02.2016

|

Kategorije:

Ciklonalni tjedan: U petak snijeg nisko u unutrašnjosti, u nedjelju moguća ciklonalna plima

Ušli smo u zadnju dekadu veljače, sam kraj klimatološke zime. Aktualnu zimu pamtit ćemo po natprosječnoj toplini, a od sva tri zimska mjeseca najviše pozitivno odstupanje od “normale” ostat će zabilježeno upravo u veljači. Ponedjeljak je donio povratak južine, promjenjivu naoblaku, ali su oborine bile zanemarive ili ih većinom uopće nije bilo. Najviše dnevne temperature zraka u unutrašnjosti zemlje bile su više nego na Jadranu. Nije to rijetkost u ovom dijelu godine, kada sunce već značajno “ojača” u odnosu na zimski solsticij, a kopno se brže grije od mora. Tako su u ponedjeljak najviše dnevne temperature u unutrašnjosti bile od 15 do čak 20°C na istoku Slavonije, a na Jadranu od 12 do 15°C. Hladnije je bilo samo u gorskim krajevima. U novom tjednu na Jadranu će dominirati južina, osobito u Dalmaciji. Tek prolazno, na sjevernom Jadranu bit će bure, prije svega tijekom petka kada će tamo prolazno zahladiti. Kiše će znatno češća biti u drugom dijelu tjedna nego u prvom, kada će se javljati samo povremeno i neće biti značajnijih količina. U gorju će povremeno biti i snijega, a malo susnježice ili mokrog snijega nije isključeno ni u nekim nižim područjima, osobito na sjeveru zemlje.

JADRAN:

Utorak će biti umjereno do znatno oblačan, povremeno uz kišu koja će češća i obilnija biti na sjevernom Jadranu, osobito na širem riječkom području. U Dalmaciji će kiše biti samo povremeno, više krajem dana u srednjoj Dalmaciji, a mjestimice će se zadržati suho. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12°C na sjevernom Jadranu do 18°C na jugu Dalmacije.

U srijedu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Malo kiše još početkom dana, osobito na sjevernom Jadranu, a više suha i sunčana vremena popodne. Jugo će prestati i okrenuti na slabu do umjerenu buru koja će podno Velebita ujutro biti jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 12°C na sjevernom Jadranu do 18°C na jugu Dalmacije. Najviše dnevne temperature od 10°C u unutrašnjosti Istre do 17°C na jugu Dalmacije.

Četvrtak će biti umjereno do znatno oblačan. Više kiše na sjevernom Jadranu, osobito navečer kada će na moru biti i mjestimične grmljavine, a više suha vremena u Dalmaciji. Puhat će umjereno do pojačano jugo. U noći na petak na sjevernom Jadranu okretanje vjetra na umjerenu do jaku buru. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 10 do 15°C.

U petak će biti umjereno do znatno oblačno. Povremeno će biti kiše, mjestimice je moguća i grmljavina. Više kiše na sjevernom Jadranu, u planinama u zaleđu Kvarnera i na Učki past će snijeg. Oborine će prema večeri slabiti, ponegdje i prestati. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i pojačana bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Južnije od Punte Planke jugo i levant, slabit će prema kraju dana. Jutro će biti toplo. U ranim popodnevnim satima na sjevernom Jadranu većinom od 4 do 10°C, u Dalmaciji od 11 do 15°C.

Subota će biti promjenjiva, povremeno uz kišu. Kraća sunčana razdoblja izglednija su početkom dana, a popodne i osobito navečer jače naoblačenje sa zapada. Ponovno će zapuhati jugo koja će navečer biti jako s vrlo jakim do olujnim udarima na moru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 10 ponegdje u unutrašnjosti Istre do 15°C na jugu Dalmacije.

U nedjelju pretežno oblačno s kišom, povremeno i pljuskovima s grmljavinom. Do kraja dana lokalni će pasti obilne oborine, ponegdje preko 50 litara po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo, u drugom dijelu dana na moru može biti olujnog juga s orkanskim udarima preko 120 km/h. Krajem dana jugo će okretati na lebić, a osobito na sjevernom Jadranu može biti pojave ciklonalne plime. Zadržat će se toplo.

UNUTRAŠNJOST:

Promjena vremena dolazi u utorak kad će stići oblaci, a već može biti i slabe kiše ili povremenih pljuskova, ponegdje i grmljavine. To bi još bila ona tzv. južna kiša, odnosno topla kiša jer ćemo još uvijek biti u južnom strujanju što znači da još nema nekog većeg pada temperature. Ponegdje su tijekom dana moguća i kraća sunčana razdoblja. Još će povremeno puhati umjeren jugozapadnjak, ali će postupno oslabjeti. Kasno navečer i u noći na srijedu zapuhat će jak sjeverac. Jutarnja temperatura će biti od 8 do 12, a najviša dnevna temperatura od 11 do 16°C.

U srijedu bi već bilo malo hladnije, ali bi se vrijeme trebalo postupno popraviti. Još u prvom dijelu dana su moguće slabe oborine, a zatim bi trebalo biti više suhog vremena. Postoji mogućnost da se tijekom dana i djelomično razvedri. Bit će malo hladnije uz umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 1 do 6, a najviša dnevna od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološka situacija će se malo popraviti.

Četvrtak nam donosi oblačnije i još malo hladnije vrijeme. Utjecaj ciklone vjerojatno će biti još bliži našem području pa bi cijeli dan mogao proći bez sunca ili samo uz malo sunca, a povremeno je moguća i slaba kiša. Vjetar većinom slab, većinom jugozapadni. U gorju se krajem dana očekuje i malo snijega.

U petak pretežno oblačno, povremeno s kišom, u gorju će biti snijega, a ne možemo isključiti da se malo susnježice ili mokrog snijega spusti i u niža područja, prije svega na sjeveru i sjeverozapadu. Čini se da oborine neće biti obilne. Naravno, bit će još malo hladnije uz umjeren, mjestimice i pojačan sjeverac i sjeveroistočnjak. Temperatura zraka uglavnom od 2 do 7°C, u gorju i malo niža. Čini se da će petak biti najlošiji dan u ovom tjednu.

U subotu dosta oblaka, samo ponegdje se može nakratko razvedriti. Još su moguće slabe oborine, ali bi trebalo biti više suhog vremena nego u petak.  Vjetar će oslabjeti, a temperatura bi mogla biti slična ili malo ugodnija nego u petak.

Za nedjelju i ponedjeljak se na meteorološkim kartama vidi malo povoljnije i malo toplije vrijeme, ali ne potpuno stabilno. Očekujemo djelomično razvedravanje pa će biti kraćih sunčanih razdoblja. Mjestimice može pasti malo kiše ili kratkotrajan pljusak. Zapuhat će južni vjetrovi pa će ponovno zatopliti.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov