Thursday, Jul. 9, 2020

Čile: Novi nacionalni temperaturni rekord za najvišu temperaturu „popravljen“ za 3.6°C?

Autor:

|

27.01.2017

|

Kategorije:

Čile: Novi nacionalni temperaturni rekord za  najvišu temperaturu „popravljen“ za 3.6°C?

Najviša temperatura u povijesti meteoroloških mjerenja u Čileu iznosi 41.6°C, a izmjerena je 9. veljače 1944. godine u gradu  Los Angeles.   U četvrtak, 26. siječnja 2017. godine na najmanje 12 meteoroloških stanica u Čileu je izmjerena temperatura koja je viša od te, još uvijek službeno najviše temperature izmjerene u povijesti meteoroloških mjerenja.

Prema podacima koje je objavio  Maximiliano Herrera (održava bazu temperaturnih meteoroloških rekorda) najviša temperatura izmjerena u četvrtak u Čileu je iznosila 45.0°C u mjestu Cauquenes. Herrea naglašava da je tako visoka vrijednost djelomice i posljedica velikih požara koji već danima bijesne u okolici  najtoplijih područja.  Novi temperaturni rekord treba biti i verificiran od strane državnog meteorološkog zavoda Čilea. Ukoliko se taj podatak službeno potvrdi, onda će novi nacionalni temperaturni rekord biti čak za 3.6°C viši od dosadašnjeg.  Poznat je, prema navedenoj bazi, samo jedan slučaj u znanoj povijesti da je temperaturni rekord popravljen s većom razlikom. Bilo je to u Novom Zelandu 1973. godine, kada je apsolutni temperaturni rekord od 38.6°C nadmašen za 3.8°C te novi iznosi 42.4°C.

U četvrtak su  u Čileu i u krajevima koji nisu zahvaćeni velikim požarima izmjerene  temperature  koje su više od aktualnog temperaturnog rekorda. Te temperature su:  Linares 41.8°C, Longavi Sur 42.3°C, Chillán Quinchamalí, 43.0°C, Los Angeles Maria Dolores Airport, 42.2°C.

Val  ekstremne vrućine  koji u Čileu traje već tjednima srušio je i brojne druge temperaturne rekorde. U Santiagu je 20. siječnja 2017.  izmjerena rekordno visoka temperatura od 37.7°C.  Pet dana kasnije je  i na opservatoriju Santiago  izmjerena nova rekordno visoka temperatura u povijesti mjerenja (od 1866. godine). Novi rekord iznosi 37.4°C.

Rekordna vrućina i ekstremna suša su doveli i do najgorih požara u nekoliko posljednjih desetljeća. U četvrtak je grad Santa Olga devastiran u požaru koji je uništio više od 1000 kuća i zgrada.   U dijelovima zemlje bijesni više od 100 požara. Poginulo je najmanje 10 osoba, uključujući i 4 vatrogasca i 2 policajca. I dalje se u krajevima gdje bijesni požari  očekuje nastavak vrućina.

Naslovna slika:  Dim od brojnih požara u Čileu se širi nad Tihim oceanom , 26.1.2017. – NASA’s Terra satellite.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned