Sunday, Jul. 5, 2020

Claudette: Tropsko iznenađenje na Atlantiku

Autor:

|

13.07.2015

|

Kategorije:

Claudette: Tropsko iznenađenje  na Atlantiku

Uz i dalje vrlo aktivni tropski Pacifik, danas bilježimo i manje tropsko iznenađenje na Atlantiku. Ispred istočnih obala SAD-a,  oko 450 kilometara jugoistočno od Massachusettsa,  u ponedjeljak poslijepodne  se formirala tropska oluja nazvana Claudette.  Nacionalni centar za uragane je  području nestabilnog vremena,  koje se s istočnih obala SAD-a  tijekom nedjelje premjestilo nad Atlantik,  još jutros davalo tek 10% vjerojatnosti  da se razvije u imenovani tropski sistem. Međutim, ta se izvantropska oluja našla nad vrlo toplim vodama Golfske struje te je ubrzo poprimila tropske karakteristike i dobila ime Claudette.

Claudette se brzo pomiče prema sjeveroistoku na sigurnoj udaljenosti od istočnih obala SAD-a. Očekuje se njeno brzo slabljenje, te bi tijekom srijede kao izvantropska  oluja   trebala proći uz krajnje istočne obale Kanade.

Claudette je treća imenovana tropska oluja ove godine na Atlantiku.  U prosječnoj sezoni treća imenovana oluja se formira sredinom kolovoza.   Ipak, i dalje se očekuje da će ova godina na tropskom Atlantiku biti ispod prosječna po tropskoj aktivnosti. Nad većim dijelom Atlantika i dalje vladaju nepovoljni atmosferski (jaki visinski vjetrovi i velika količina suhog pustinjskog zraka) i oceanski  uvjeti (ispod prosječna  površinska temperatura oceana) za razvoj tropskih oluja i uragana.  Takvi uvjeti na Atlantiku prevladavaju za vrijeme klimatskog poremećaja El-Nino, koji i dalje  jača nad  Tihim oceanom.

Ipak, kao što to pokazuje i primjer Claudette, tropske oluje se mogu brzo formirati bliže obalama SAD-a i Srednje Amerike. Postoje naznake da bi se uz istočne obale SAD-a do kraja tjedna mogla formirati nova tropska oluja.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tropske oluje Claudette

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned